Ordu, Ünye, Fatsa Ticaret ve Sanayi Odaları işbirliğinde Ekonomi Bakanlığı, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ve Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) uzmanlarınca ihracata yönelik destek programları, Pazar araştırmaları, IPARD destekleri ve KOBİ desteklerine yönelik bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Valilik Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda bir konuşma yapan Vali İrfan Balkanlıoğlu, "Bizim de çabamız Ordu’nun gelişimine katkı sağlamak üzerinedir. Ordu’nun güzellilerinin Türkiye’ye ve bütün dünyaya tanıtılması için çabalıyoruz" dedi.


Müteşebbisler olmasa


Yeni iş sahalarının oluşmasında müteşebbislerin desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Vali Balkanlıoğlu, “Müteşebbisler olmasa, işadamlarımız üretmeseler, istihdam sağlamasalar ve kazanç elde edip vergi vermeseler, bu ülkede hiçbir şey yapılamaz. Her şey sonuçta finansman gerektiriyor. Sizlerin çabası, insanlara iş ve aş vermeniz, memleketimiz için son derece faydalı, hatta sevaplı bir iştir. Bu nedenle bizler, iş adamlarına sahip çıkmak, onların önündeki her türlü engeli aşmak durumundayız. Yeni iş sahaları oluşumunda sizleri desteklemek, sizlere katkıda bulunmak durumundayız. Biz de bunun için çabalıyoruz." diye konuştu.


Arap turist hesabı


"260 bin Arap turist Trabzon’u ziyaret ediyormuş. Son açıklamalara göre 300 bine dayanmış durumda imiş. Trabzon’a gelen Arap turistlerin yaptıkları harcama ortalaması ise yaklaşık 3 bin dolar civarında olduğu ifade ediliyor. 300 bin Arap turistin kişi başına 3 bin dolar harcadığını düşünürsek 900 milyon dolar yapar. Bu da sadece çarşı pazarda yaptıkları alış-veriş ve konaklama bedelidir. Aldıkları gayrimenkuller de hariçtir. Ordu’nun fındık dahil dış ülkelere yaptığı toplam ihracatı ise 300 milyon dolar civarında. Trabzon, turizmden sadece 900 milyon dolar para kazanıyor. Biz de bu kadar güzelliğe sahipken, neden turizm gelirlerimizi artırmayalım. Biz, kimseyi kıskanmıyoruz. Ancak, Karadeniz bölgesinin turizm pastasını büyütmenin çabası içindeyiz. Bunun için gayret ediyoruz.”  


AB fonlarından yararlanalım


"AB’ye uyum sürecinde, her şeyimizi AB standartlarına yükseltelim diye bize bazı fasıllar açıldıkça belirli konularda destekler sağlıyorlar. Özel sektöre kazanç getirici işlerde de destek sağlanıyor. Biz, geçmişte proje üretemeyen, proje fakiri bir ülke idik. Ama şimdi çok şükür her ilde proje ofisleri oluştu ve farklı projeler üretiyoruz. KOSGEB, TKDK, IPARD ve AB fonlarından proje karşılığı destek sağlanabiliyor. Yeter ki proje hazırlayıp, bu kurumlara sunalım. Bugün, burada sunumda bulunacak değerli uzmanları dikkatle dinleyelim ve onların fikirlerinden, bilgilerinden istifade edelim.”

Toplantıda Ekonomi Bakanlığı İhracat Geliştirme Uzmanı Oktay Erkılıç, İhracatı Geliştirme Uzmanı Banu Bektaş, TKDK Ordu İl Koordinatörü Mustafa Yücel, KOSGEB Kobi Uzmanı Oğuzhan Er, ihracatta sağlanan destek programları, İngiltere pazarına ihraç imkanları, Kırsal Kalkınma Programı (IPARD) destekleri konularında bilgiler verdi. Ordu YORUM

 

Editör: Haber Merkezi