1-7 Mart Muhasebe Haftası dolayısıyla Ordu Serbest Muhasebeciler Ve Mali Müşavirler Odası basınla buluştu. Oda Başkanı Bahadır Baş, kamu kurum ve kuruluşların başarılı çalışmasında muhasebecilerin ve mali müşavirlerin payının büyük olduğunu söyledi.

 

Baş mesleğin sorunlarına da değinerek; "Müteselsil sorumluluk cezalarında kasıt, kusur, ihmal derecesi ile menfaat ölçütü dikkate alınmalıdır. Müteselsil sorumluluk ile ilgili tüm ceza hükümleri yeniden düzenlenmelidir. Serbest muhasebeci mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik mesleğinin yetki ve sorumluluklarının, ülkemizde de uluslararası standartlara uygun olarak düzenlenmesi gerekir." dedi.

 

Vergide kolaycılık!

 

Vergi bilincine de değinen Baş; "Anayasadaki mali herkes mali gücüne göre vergisini ödemelidir ifadesi çok önemli. Mali gücü kriteri az kazanandan az, çok kazanandan çok manasına geliyor. Bugün Türk vergi sistemi buna hizmet ediyor mu?, etmiyor. Çünkü Türk vergi sistemi kolay vergiciliği seçiyor. ÖTV'den, KDV'de , harcamadan, tüketimden vergi alıyoruz. Benzini bir iş adamı da , bir asgari ücretli de alırken aynı oranda KDV ve ÖTV veriyor. Bu kolay bir vergicilik yolu. Bizde yüzde 67 oranında dolaylı vergi, yüzde 33 oranında da dolaysız vergi. Modern dünyada bu dolaylı ve dolaysız veri oranı yüzde 50'ye yüzde 50'dir. Gelir ve kurumlar vergisi tutarlarının artırılması gerekiyor.  Çünkü bunlar kazanç üzerinden alınan vergiler. Ne kazanıyorsanız kazancınız üzerinden vergi veriyorsunuz. KDV ve ÖTV'den almak yerine şirketlerin ödediği vergiler üzerinden almak lazım. Bu sorunları el birliği ile düzeltmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

 

"Asgari ücretten vergi kalkmalı"

 

Asgari ücretten verginin kaldırılması kanun tasarısına değinen Baş; " Asgari ücretten verginin kalkması lazım. SSK kesintilerinin de kalkması lazım. Asgari ücretli 2030 TL'sini almalı. Bu tamamen işçinin lehine olan bir durum demektir. Türkiye bu anlamda asgari ücrette kayıt dışılıkla mücadele ediyor. Aynı iş yerinde ustabaşıyla çırağın aynı ücretle çalışamayacağını sistem yakaladığında bu konuda ciddi adımlar atılıyor. Asgari ücret açıklanan açlık seviyesi sınırına çekilmeli. Türkiye'de son 3 yılda asgari ücrette çok büyük artış oldu bunu da göz ardı etmemek gerekir." dedi.
Ordu Yorum/Neşe Çakar

 

 

Editör: Haber Merkezi