Ordu Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Ali Coşkun, Dünya Sağlık Örgütü’nün ilk olarak Güney Afrika’da tespit edilen yeni koronavirüs varyantı  omicron’u endişe verici varyant konumunda açıkladığını ifade ederek, herkesi aşılarını eksiksiz yapmaya çağırdı. Şu anda omicron virüsünün özelliklerinin tüm dünya tarafından tespit edilmeye çalışıldığını belirten Coşkun, omicron varyantının aşılamanın yetersiz olması,  virüsün yayılmasının ve bulaştırıcılığının artması nedeniyle yeni bir mutasyon sonucu oluştuğunun bilindiğini ifade etti.

Şu anda günümüzde kullanılan aşıların bu omikron mutasyonuna karşı nasıl etki vereceği bilinmese de , aşıların hala geçerli olduğunu belirten Coşkun;  “Bununla ilgili  gözlem yapmaya ihtiyaç var ama , virüsün aşıya karşı bir miktar daha direnç kazanmış olabileceği şüphesiz kabul edilebilir , belki tamimiyle direnç kazandı ama , bunu şu anda bilememekteyiz.” Dedi.

“Aşı elimizdeki tek güçlü silah”

Coşkun yeni varyant hakkında bilinenleri şöyle açıkladı; “Omikron varyantının çok sayıda mutasyona  uğramış olması en kesin bilgi, bir çok mutasyona uğradıktan sonra sıradışı olarak Omikron varyantının ortaya çıktığı kesin ama ne kadar tehlikeli olabileceği henüz daha gözlemlenmedi. Fakat üzerinde 50 civarında mutasyon bulunması, tehlikeli olabileceğini düşündürüyor.  Omikron varyantında bu dikensi proteinlerdeki mutasyon sayısının en az 10 adet olduğu saptanırken, bir önceki salgın etkeni delta varyantında bu sayı sadece 2 idi.

Bu durum bile bize virüsün bizim düşüncemizden daha hızlı davrandığını göstermektedir.”

“Toplumun tamamı hemen aşılanmalı!”

Toplumun tamamımın bir an önce aşılanması gerektiğini ifade eden Coşkun; “Virüs; giderek mutasyon sayılarını  artırarak, bizim silah olarak kullanabildiğimiz aşı tedbirlerine karşı adeta önlem almaktadır. O  nedenle bir an önce elimizdeki mevcut aşılar henüz daha geçerli iken toplumun tamamının aşılanması , gelecek olan varyantlara karşı daha hazırlıklı olmamızı sağlayacaktır ve bize gereken zamanı kazandıracaktır.

Bilindiği gibi mutasyonlar yine olabilir. Mutasyonlar virüsün etki şekillerini değiştiriyor, mesela bir mutasyon virüsün daha hızlı yayılmasını sağladığı gibi, başka bir mutasyon ise vücudumuzdaki antikorların vücudumuza girmiş bulunan virüsü tanımasını güçleştirebiliyor- değiştirebiliyor bu yolla da aşıların etkisini zayıflatabiliyor.

İşte bundan sonraki olabilecek mutasyonlar bunun için çok daha tehlikeli olabilir. Elimizdeki en büyük silah olan aşı, hala etkiliyken, hiç kimse daha fazla zaman kaybetmesin, bu virüs sanki bizden daha hızlı hareket ediyor, sanki bir sonraki adımımızı da biliyor.” Diye konuştu. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi