Toplumu ve insanlığını olumsuz etkileyen bağımlılıkla mücadelenin daha etkin yürütülmesi için konuya ilişkin sorunların tespit edilerek, çözüm önerilerinin değerlendirildiği “Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı”nın açılış programında konuşan Vali Tuncay Sonel, bağımlılık konusunun toplumun her kesimini ilgilendirdiğini söyledi.

Devletin alkol, tütün, madde ve davranışsal bağımlılıkla mücadele konusunda son derece kararlı olduğunun altını çizen Vali Sonel, İçişleri Bakanlığımız başta olmak üzere Sağlık Bakanlığımız ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarımız tarafından hassasiyetle takip edildiğini ifade etti.

“Annelere büyük görev düşüyor”

Bağımlılığın her türlüsünün insan sağlığına önemli ölçüde zarar verdiğini kaydeden Vali Sonel, madde kullanımının önlenmesi konusunda annelere büyük görev düştüğünü söyledi.

Vali Sonel, İçişleri Bakanlığınca uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı, aile içi iletişim, çocuk/ergen iletişimi, bağımlılık sorununda çözüm yolları ve önerileri gibi konularda, anne ve anne adaylarının bilinçlendirilmesi ve farkındalığının artırılması amacıyla İçişleri Bakanlığımıza “En İyi Narkotik Polis; Anne” projesinin hayata geçirildiğini hatırlatarak, “Narkotik konusunda emniyet ve jandarmanın çalışmalarıyla Ordu iolarak ülke genelinde en iyi durumda ikinci sıradayız. Bu bir ekip çalışması. Hakimlerimiz, savcılarımız, emniyetimiz, jandarmamız ,Büyükşehirimiz ve ilgili birimlerimiz bir olduğu takdirde bunun da üstesinden geliriz. Ama burada annelere büyük görev düşüyor. Anne çocuğun durumunu bilir. Eve geldiğinde hal ve hareketlerinden fark eder. Kesinlikle benim çocuğum yapmaz kanısı olmasın. Hepimizin dikkatli olması lazım. Hepimizin hem ailemize, hem etrafımıza dikkatle bakması lazım” diye konuştu.

“Bir çocuğumuzun canı bizim için çok kıymetli”

Vali Tuncay Sonel, çocukların ve gençlerin daha iyi bir şekilde yetişmesi, memlekete ve insanlığa daha güzel şeyler yapacak yerlerde olmaları için çalıştıklarını ifade ederek sözlerini şu cümlelerle tamamladı: “Biz hep birlikte bu kötü alışkanlıklarla mücadele edeceğiz. Bir çocuğumuzun canı bizim için çok kıymetli. Hepiniz bizim evladımızsınız. Önce Allah’a, sonra devletimize emanetsiniz, bizlere emanetsiniz. Burada üniversiteli gençlerimiz, lise ve ortaokul öğrencilerimiz var. Sizler, ülkemizin geleceği için önemlesiniz. Bu çalıştayın hazırlanmasında emeği geçen tüm arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.”

Çalıştayda İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu da bir konuşma yaparak, Türkiye’de ve dünyadaki bağımlılıklarla ilgili bilgi verdi ve 21. yüzyılın bağımlılık türlerinin küresel çapta arttığı bir dönem olduğunu söyledi.

Bağımlılığın sosyal, psikolojik, fizyolojik olarak bireylerin sağlığını bozarak dünyanın tamamını tehdit eden bir halk sağlığı sorunu haline geldiğinin altını çizen Kasapoğlu, bağımlılığın önleyici tedbir ve bilinçlendirme çalışmaları yapılması halinde önlenebilir bir hastalık olduğunu ifade etti.

İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu bağımlılığın toplumların bugünü ve yarınını tehdit ettiğini belirterek, bağımlılıkla mücadelenin her kesim tarafından topyekûn bir seferberlik anlayışıyla sürdürülmesi gerektiğinin altını çizdi. Kasapoğlu, “Bu mücadeleye verilecek en küçük katkının bir hayat kurtaracağını unutmamamız gerekmektedir” diyerek, sözlerini tamamladı. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi