Önerge üzerine konuşan Adıgüzel şunları ifade etti:

“Değerli arkadaşlarım, bugün burada konu bal olunca tatlı tatlı konuşmak isterdik ama maalesef balın da tadını kaçırdınız. İki büyük sahtecilik, dünya ikincisi olduğumuz bal üretiminde Türkiye arıcılığını tehdit etmektedir. Birincisi balda sahtecilik ikincisi de TAHAP ismindeki bir dernek aracılığıyla arıcıların dolandırılması. Türkiye sahte bal cennetidir; 19 Şubat 2020'de bir mevzuat yayınladınız -bu Türk Gıda Kodeksi- ancak sahtecilik azalacağına arttı.

Arkadaşlar, şu anda Türkiye'deki balların kalem bazında yüzde 92'si, ağırlık bazında yüzde 70'i sahte baldır. Şimdi buradan Tarım Bakanına bir çağrı yapmak istiyorum: Eğer bunlara inanmıyorsanız, bunların şahit numuneleri elimizde, istediğiniz laboratuvarda bunları analiz ettirin, ücretini de biz vereceğiz. Yine, bir canlı örnek: Bunu bildiğiniz 3 harfli marketlerden birinin rafından biraz önce aldım geldim; bunun etiketi şurada, arkadaşlar, burada yazıyor, kilosu 39 lira. Yaylaya gidin, bunu kovandan, arıcıdan alın, kilosunu 70 TL'den aşağı alamazsınız. Bunun üzerine kavanozlama, nakliye, vergiler, kâr marjı, hepsini koyduğunuz zaman bunun nasıl 40 liraya satılabileceğini bir hayal edin çünkü bu bal değil arkadaşlar, bu arı görmemiş bir glikoz şurubudur; bal üretiminde kullanılan glikoz şurubu kimyasal bir zehirdir. Hakiki bal üreticileri arıcılığı bu yüzden bırakıyor.

Tüm bu işler bu şekildeyken Tarım Bakanı ne diyor biliyor musunuz? "Bir sektörü sektörün içindekiler kirletir, temizleyecek olanlar da onlar." diyor. Sayın Bakan, siz bırakmıyorsunuz ki, sizin siyasetçileriniz bırakmıyor ki bir temizleyebilsin. Bakın, bazı illerden "Sahte bal piyasaya sürülecek." diye bilgiler geliyor; bazı AK PARTİ'li idareciler ve siyasiler araya girip müdahil oluyorlar, o sahte balın piyasaya sürülmesine aracılık ediyorlar. Değerli arkadaşlar, yine, görevlendirilen müfettişin daha alana gitmeden raporu hazır biliyor musunuz?

Ya "TAHAP" denilen bir dernek üzerinden AKP'li siyasilerin desteğiyle arıcıların dolandırılmasına ne demeli? Arkadaşlar, arıcıların Tarım Bakanlığına bağlı 2 kuruluşu var: Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği çatı kuruluş, 73 bin üyesi var, yine, Bal Üreticileri Birliği var, 6 bin üyesi var; 80 bin arıcının neredeyse tamamı bunlara üye. Peki, bu TAHAP ne? TAHAP çok az sayıda üreticinin üye olduğu "Mustafa Sarıoğlu" ismindeki kişi tarafından kurulmuş İçişleri Bakanlığına bağlı bir dernek. Bu şahıs daha önce Arıcılar Birliğinde bir yıl başkanlık yapmış ancak Arıcılar Birliğindeki yaptığı yolsuzluktan ve kurumu zarara uğratmaktan dolayı kendi yönetimi tarafından -dikkat edin- oy birliğiyle azledilmiş bir şahıs. Bu, daha sonra, oradan azledilince gelmiş bu TAHAP'ı kurmuş, şimdi onun üzerinden dolandırıcılık yapılıyor. Arıcılar Birliği kovan başına bir kilo şeker bulamazken bu siyasetten destekli, AKP'den destekli TAHAP kovan başına tam 36 kilo şeker aldı, bu şekerin nereye gittiği belli değil çünkü arıcılara gitmedi. Sayın Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu'nun müdahalesiyle, kamuoyuna bunu anlatmasıyla Arıcılar Birliğine bağlı arıcılarımız şekere ulaşabildiler ancak bu süreçte Arıcılar Birliğine bağlı arıcıların binlerce kovanı telef oldu arkadaşlar. Medyada vardı, bu TAHAP çiftçilere "gübre" diye mermer tozu bile gönderdi.

Peki, bu iş siyasetten destek görmeden olur mu? Tabii ki olmaz. TAHAP, Arıcılar Birliğine karşı paralel bir yapı olarak AKP'li siyasiler tarafından desteklenmektedir. AKP'nin bir Aydın milletvekili her yerde bu Sarıoğlu'yla birlikte zaten bu TAHAP'ın da onursal başkanlığını yapmaktadır. Enteresan bir bilgi; Mustafa Sarıoğlu AKP'den ihraç edilmiş, siz AKP'den, kendi partinizden bile ihraç ettiğiniz adamı arıcıların başına musallat mı etmek istiyorsunuz? Maalesef, bu süreçte on binlerce arıcı dolandırıldı, işte, burada makbuzları; sahaya gittiğinizde size de bunlar geliyordur. Bu arıcılar dolandırıldı. Mahkeme dosya evrakları da ortada.

Sahte bal bir millî güvenlik sorunudur, sahte bal bir neslin zehirlenmesinin organize işidir. Sahte balla çocuklarımızın, gençlerimizin geleceğini, sağlığını tehdit ediyorsunuz. İşte sahte balda Hükûmeti ifşa ediyoruz. Gelin, şu araştırma önergesine "evet" deyin, hep beraber bu işi araştıralım.” Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi