Baş, açıklamasında; “Bilirkişiliğe müracaat edeceklerin  temel eğitim katılım belgesi yanı sıra uzmanlık alanları ile ilgili en az beş yıl fiilen çalışmış olması gerekmektedir.

Bilirkişiliğe ilk defa başvuru yapacaklar ile mevcut bilirkişi listelerinde yer alanların görevlerine devam etmek istemeleri halinde yenileme talepleri UYAP Bilirkişi Portalı Bilgi Sistemi üzerinden elektronik imzaları ile yapılması gerekmektedir.

Bilindiği üzere Adalet Bakanlığı yetkilendirmesi ile Ordu Mali Müşavirler odasında bilirkişilik temel eğitimleri daha önce düzenlenmiştir.  3 yıl sonrasında ise yenileme eğitimlerinin yapılacağı ilan edilmiş fakat Adalet Bakanlığınca yenileme eğitim programı oluşturulmamıştır. Duyuruya göre yenileme talebinde bulunacaklar için bu başvuru döneminde yenileme eğitimi alma şartı aranmayacaktır.

Bilirkişi müracaatında gerekli belgelerin başvuru esnasında eksiksiz olarak sisteme yüklenmesi gerekmektedir.

Müracaat için gerekli şartlar, uzmanlık alanları, başvuru kılavuzları bilirkişi bölge kurulları internet sitelerinde yayınlanmıştır. İlk defa başvuru yapacaklar için fotoğraf, bölge kurulunun yetki çerçevesinde oturduğu veya mesleki faaliyetini yürüttüğüne dair belge, sahip olunan yeterlilikleri gösteren diploma, ustalık belgesi, herhangi bir meslek kuruluşuna kayıtlı olmak zorunda olanlar için faaliyet belgesi, uzmanlık alanında en az beş yıl fiilen çalıştığını gösteren belge, bilirkişilik temel eğitim, katılım belgesi, banka hesap numarası bilgileri gerekmektedir. Yenileme talebinde bunacaklar için uzmanlık alanlarını ispatlayıcı belgelerin sisteme yüklenmesi gerekmektedir.

Müracaatlar bilirkişi bölge kurullarınca değerlendirilecek ve gerekli şartları sağlayanlar 2022 bilirkişi listelerinde yer alacaktır. Zorunlu belgelerde eksik olması halinde bilirkişi bölge kurullarınca eksik olanların listesi ilan edilecek, on beş gün içinde tamamlanmaması haline ilgililerin başvurusu reddedilecektir.

Bilirkişi adaylık başvurularının elektronik imza ile UYAP bilirkişi sisteminden yapılması zorunluluğu bulunmaktadır” dedi. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi