Medical Park Ordu Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Neslihan Özyurt, hastaların bulantı ve kusmanın her kemoterapi sonrası olacağı önyargısına kapılmaması gerektiği söyleyerek kemoterapi alırken mide bulantısını önlemek için bilgilendirmelerde bulundu.

Bulantının hemen tedavi sonrası veya tedaviden 8 ila 12 saat sonra başlayıp 12 ila 24 saat sürebildiğini ya da sürekli olabildiğini söyleyen Uzm. Dr. Neslihan Özyurt, “Kemoterapi, midemizi ve beyindeki kusma ile ilgili merkezi etkileyerek kusmaya neden olabilir. Kullanılan ilaç türlerine, doza ve kişisel özeliklere göre kusmanın şiddeti ve süresi değişiktir. Bu tür bir yan etki hiç oluşmayabileceği gibi çok şiddetli de olabilir. Daha önce kemoterapi deneyimi olmuş kişilerde bazen tedaviden önce de psikolojik kökenli bulantı ve kusmalar olabilir. Bulantı ve kusmanızın şiddeti ve süresi hakkında her  kürde doktora bilgi verilmelidir. Bulantı ve kusmayı engelleyen çok çeşitli ilaçlar mevcuttur. Doktorunuz kemoterapi aldığınız dönemde bu ilaçları size reçete eder ve şikayetiniz olmasa da bu ilaçları (bulantı ve mide koruyucu) düzenli olarak 5-10 gün kullanmanızı ister. Eğer kusmanız olması nedeniyle tablet ilaçları düzenli olarak alamazsanız hastaneye serum tedavisi almak için başvurabilirsiniz. Kusmanızın miktarına göre alınan sıvı miktarını da artırmalısınız” ifadelerini kullandı.

Az, sık ve yavaş yemek tüketilmeli

Kemoterapi sırasında kusma oluyorsa tedavi öncesi ve sonrası 1, 2 saat bir şey yenilmemesi gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Neslihan Özyurt, “Uygulamadan 1-12 saat öncesi ve 1-24 saat sonrasın da katı gıdalar yerine sıvı gıdalar tercih edilmelidir. Az, sık ve yavaş yemek yenilmeli ve tüketilen yemekler iyice çiğnenmelidir. Su veya meyve suları yemek sırasında değil, yemeklerden 1 saat önce veya sonra içilmelidir. Yağlı, şekerli ve kızartma türü yiyeceklerden uzak durulmalı, yemek kokuları midenizi bulandırıyorsa soğuk ve ılık yiyecekler tercih edilmelidir.” diye konuştu. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi