Perşembe ilçesi Efirli’de kurulan çadır kentte konaklayan tarım işçileri, sabahın erken saatlerinde bahçelere giderek fındık topluyor. Fındıkta Çocuk İşçiliğinin Önlenmesi  projesi kapsamında işçilerin çocukları alanda bulunan okulda derslere ve sosyal-kültürel etkinliklere devam ederken, aileler ise zamanlarının tümünü fındık bahçelerinde geçiriyor. 

Her yıl Doğu ve Güneydoğu illerinden Ordu'ya fındık toplamak için gelen mevsimlik tarım işçi sayısı bu yıl bir hayli fazla. Geçen yıl yaşanan zirai don nedeniyle istediklerini bulamayan işçilerin bu yıl ise yüzleri gülüyor. Bu yıl fındığın bol olduğunu söyleyen işçiler, ihtiyaçları parayı biriktirip, memleketlerine dönmeyi umuyor.

“Bu sene fındık iyi”

Bütün ailesiyle birlikte Şanlıurfa’dan fındık işçiliği için Ordu’ya gelen ve Efirli kampında kurdukları çadırda kalan Nihat Keklikçi;  “Bu seneki fındıktan memnunuz. Geçen sene eli boş dönmüştük. Yevmiyelerimiz 55-60 TL. Temmuzun sonunda buraya geldik, yaklaşık bir aydan beri buradayız.  13-14 günden beri çalışıyoruz. Buradan sonra da Konya’ya gideceğiz. Konya’dan sonra ise memleket. Geçimimizi bu şekilde sağlıyoruz, memlekette iş bulmak zor. Burada yaşam koşullarımız biraz zor. Su her saat verilmiyor. Sabah bahçeye çok erken gidiyoruz, kalktığımız saatte bazen su gelmemiş oluyor.” dedi.

 

“Kadının işi daha zor”


Fındık işçilerinden Hamdiye Yamuktu ise Şanlıurfa'dan ailesiyle birlikte geçimlerini sağlayabilmek için tarım işçisi olarak farklı şehirlere gittiklerini, Ordu’ya da fındık işçisi olarak her yıl geldiklerini söyledi. Fındıktan sonra elma toplamak için Amasya’ya gideceklerini söyleyen Yamuktu; “Buradan önce de kayısı toplamak için Malatya’daydık. Para kazanmak zor. Geçimimizi tarım işçiliği yaparak sağlıyoruz. Kadın olarak çalışmak daha da zor. Bahçeden geliyoruz bir de yemek ve temizlik, çocukların bakımı ile uğraşıyoruz. Sabah 5’te kalkıp kahvaltı hazırlıyoruz. Suyumuz problem, her saat gelmiyor. Ateş yakacak odun da bulamıyoruz. Bahçelerden toplayıp getiriyoruz. Su her saat gelmediği için tuvaletlerimiz yeterince temizlenmiyor, bu yüzden çocuklarımız hasta oldu ayrıca sıcak su da problem. Güneş enerjisi sistemi var ama yeterli su olmadığından sistem çalışmıyor. Sistemlerin birkaçında da borularda çatlaklar var. Biz işe gittikten sonra geliyor su, daha erken su verilmesini istiyoruz.” diye konuştu. Ordu Yorum/Neşe Çakar/Özel Haber

 

 

Editör: Haber Merkezi