CHP Ordu İl Başkanlığınca, Atatürk Anıtı önünde düzenlenen tören, anıta çelenk sunumuyla başladı. Saygı duruşunda bulunularak İstiklal Marşı okunan törende konuşan CHP İl Başkanı Av. Atila Şahin, CHP'nin 98'inci kuruluş yıl dönümünü kutlamanın gururunu yaşadıklarını söyledi.

Başkan Şahin, şunları kaydetti: “Cumhuriyet Halk Partisi 9 Eylül 1923 yılında Mustafa Kemal  Atatürk’ün önderliğinde Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyetinin ve Kuvayı Milliye’nin devamı  olarak kurulmuştur. Kurulduğu yıl adı Halk Fırkası iken 9 mayıs 1935 yılındaki 4. Kurultayda “Cumhuriyet Halk Partisi” olarak değiştirilmiştir.

15 Ekim 1927 tarihinde yapılan 2. Kurultayda 6 okumuzdaki “Cumhuriyetçilik, Halkçılık, Milliyetçilik ve Laiklik”  ilkeleri kabul edilmiş, daha sonrada Devrimcilik ve Devletçilik ilkeleri de tüzüğümüze eklenmiştir. Cumhuriyetçilik; Kölenin yerini yurttaşın almasıdır. Yurttaşların dini, dili, ırkı veya hangi etnik kökenden geldiğinin hiç bir önemi yoktur. Cumhuriyetçilik bir yönetim biçimi olmanın yanında bir siyasal bilinci ve anlayışı da ifade eder. Milliyetçilik; Herhangi bir ırk yada kökene bağlı kalmaksızın Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde kendini bu ulusa ait hisseden herkesi Türk kabul eden anlayıştır. Halkçılık; Kimsesizlerin kimsesi olmak demektir. Mustafa Kemal Atatürk’ün parti programında belirttiği gibi; "Bizim için insanlar yasa önünde tamamen eşit muamele görmek zorundadır. Devletçilik; İnsanı yaşatki devlet yaşasın diyen Şeyh Edebali anlayışında, özel fayda ve toplum faydasını dengede tutan bir anlayıştır. Sosyal devlet anlayışımızla, dayanışmayı ve iş birliğini geliştiren bir anlayıştır. Laiklik; Bu ülkenin temel taşıdır. Toplumda ötekileştirmeyi engelleyen, her inancın birbirine saygı duyduğu ve inançların toplum yönetimlerine müdahil olmadığı bir ilkenin adıdır. Laikliğin ortadan kaldırılmaya çalışıldığı bu günlerde, toplumda parçalanmaya neden olabilecek bu anlayışın önündeki en büyük engeldir Laisizm. O nedenle bu ilkeye sıkı sıkıya sarılmalıyız. Devrimcilik; Geriye değil daima ileriye bakmanın tanımıdır. Gericiliğe, yobazlığa, bu ülkeyi emperyalist emelleri taşıyan insanların önünde engel olan bir temel anlayıştır.

“Saydığımız bütün ilkeleri hayata geçireceğiz”

Bu ilkelerle yoğrularak bugüne kadar her türlü saldırıyı bertaraf ederek demokratik ülkeler arasında en uzun süre varlığını sürdürerek bugünlere gelen Cumhuriyet Halk Partisi 98.yaşını kutluyor. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi hepimiz bir gün toprak olacağız ama Türkiye Cumhuriyeti ve Cumhuriyet Halk Partisi ilelebet yaşamını sürdürecektir. Şuna yürekten inanıyorum ki Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu önderliğinde önümüzdeki ilk seçimlerde iktidar olacağız. İktidar olduğumuzda da yukarıda saydığımız bütün ilkeleri hayata geçireceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyet Halk Partimizin 98.yılını kutluyorum.” Şeklinde konuştu. Haber Merkezi

 

                                                                                                                             

 

Editör: Haber Merkezi