Ordu Yorum/Celal Yıldız/Özel Haber

Yıl içinde fazla yer değiştiren arıcılarla değiştirmeyenlerin gelirlerinin farklı olacağının altını çizen Ordu Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Necati Aydın, çok gezen ve yer değiştiren arıcıların kazançlarının yüksek olacağına dikkat çekti. Egeli ve Akdenizli arıcıların Ordulu arıcılar kadar yer değiştirmediğini kaydeden Aydın, Ordulu arıcıların tam gezici olduğunu vurguladı. 


 “Ordulu arıcılar 4-5 yer değiştiriyor”


Ordu’nun arı üretiminde Türkiye’nin birincisi olduğunu belirten Ordu Arı Yetiştiriciliği Birliği Aydın, “Ordu’daki arıcılar bu işi gerçekten çok iyi biliyor. Ordulular Türkiye’ye arıcılığı öğretti diyebiliriz. Arıcılığı amatörce değil, profesyonelce yapıyorlar. Yılda en az 4-5 defa yer değiştiriyorlar. Yer değiştirmek üretimi olumlu yönde etkiliyor. Egeli veya Akdenizli arıcılar yılda bir defa yer değiştiriyor” ifadelerini kullandı. 


Çok gezen çok kazanır


Her yeri dolaşanla tek bir yere gidenin gelir ve gider durumlarının farklı olduğuna dikkat çeken Necati Aydın, “Bir kısım arıcılarda İç Anadolu’da Sivas’a, Doğu Anadolu Bölgesi’nde ise Erzurum’a gidip geri dönerler. Bunlarda gezginci arıcılık yapıyorlar ama diğer arıcılarımız bu işi tam olarak yapıyorlar. Yılda 3-4 yeri dolaşan arıcılar her gittikleri yerde bal süzüyorlar, buralara gidenler ise bir veya 2 defa bal süzüyorlar. Uzaklara gidip gezen arıcılar çok para harcıyorlar ama diğerlerine göre gelirleri de fazla oluyor” diye konuştu.


“Diğer üreticiler arılarını geliştirmek için yer değiştiriyor”


“Sonbahar’da orada çam balı olduğu için onlar çam balına güveniyorlar. Muğlalı ve Adanalı arıcılar en fazla Afyon, Isparta civarlarına gidiyorlar” diyen Necati Aydın, bu arıcılarının amaçlarının para kazanmak olmadığını söyledi. Aydın, “Onların amacı oralara kadar gidip bal üretmek ya da para kazanmak değil. Onların amacı; sadece arımız gelişsin, çama güçlü arıyla gidelim, bal alalım. Bizim arıcımız ilkbaharla Ege’den Akdeniz’den çıkar, Güneydoğu’ya giderler. Güneydoğu’da süzüm yaptıktan sonra Doğu Anadolu’ya geçerler burada da süzüm yaparlar. Bu tam gezginci arıcılık” şeklinde konuştu. 
Editör: Haber Merkezi