Yöre insanlarının kar kış demeden çöp tesisinin kurulmasına karşı verdikleri mücadele boyunca suların kirlenmesi nedeniyle zarar göreceklerine yönelik tepkileri dikkate alınmamış ve tesis yapılmıştı. Tesisten akan kirli suların ve çöplerin dereyi ve ormanı kirletmesi sonucu yöre insanlarının, Ordu Çevre Derneği’nin şikayetleri sonucu yapılan inceleme sonrası Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne “kirletme” cezası verilmişti.

            Uyarılar dikkate alınmıyor

            Çöp tesisinin yapılmaması için yöre insanlarıyla birlikte mücadele eden İyi Parti Çaybaşı İlçe Başkanı Ahmet Altun, çöp tesisinin suları kirletmeye devam ettiğini belirterek, “Çöp tesisinin kuruluş sürecinde yerinin yanlış seçim olduğunu söyledik. Orman kesilerek, kaynak suyun olduğu yere yapılmaması için direnişler yapıldı. Ancak uyarılarımız dikkate alınmadı. Halk şikayet etmekten bıktı. Ceza kesiyorlar ancak işletmeye çöp taşıma devam ediyor. Bu kabul edilemez. Şimdi yeni kirlilik var. Balık, yengeç ölümleri arttı. Bir an önce önlem alınmalı.” dedi.

            Çöp tesisi bir bomba

            Ordu Çevre Derneği Başkanı Ertuğrul Gazi Gönül de, “Bu tesis yalnızca Çaybaşı ilçesi için değil, İkizce ve Ünye için de tehlikeli. Hatta kirli sular denize de ulaşabilir. Bu tesisi bir bombaya benzetebiliriz. Kuruluşundan bu yana sürekli kirli sular ve çöpler nedeniyle mağduriyet yaşanıyor. Daha önce çöp tesisi yanındaki derede balık, ormanda hayvan ölümleri gözükürken artık büyük derede de balık, yengeç ölümlerinin gözükmesi tehlikenin boyutunu göstermektedir. Dernek olarak da şikayetlerimiz oldu, para cezası kesildi. Bu yeterli değil, tesis kapatılmalıdır. Çöp tesisinin ormanlık ve su kaynağının olduğu yere yapmadaki ısrar anlaşılır değil.” dedi.

            Çöp tesisine değil, yerine karşıyız

            Ahmet Altun ve Ertuğrul Gazi Gönül çöp tesissinin bir zorunluluk olduğunu belirterek, “Çöp tesisine karşı çıkma olanağı yok. Ancak tesisin işletme biçimi ve yeri konusunda eleştirimiz var. Çöp tesisleri Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) olmalıdır. Burada orman kestiler, su kaynağı tesis içinde kaldı. Orman içinde de dere var. Tesis, çöp arıtma değil sanki kirletme tesisi oldu.” dediler. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi