HPV virüsü olan kişilerin temas ile partnerlerine HPV virüsünün bulaştırmamak için tedbirlerini alarak cinsel hayatlarına devam etmeleri gerektiğini belirten Op. Dr. Çobanoğlu, “HPV'den korunmak için hijyene dikkat edilmeli, HPV aşıları zamanında yaptırılmalıdır. HPV aşısı insanlarda HPV virüs enfeksiyonunu engellemek amacı ile yapılmış aşıdır. HPV aşısı için en uygun yaş cinsel aktivitenin başlamadığı ve bağışıklık cevabının en kuvvetli olduğu 10-14 yaş arasıdır. Hepsinden öte aşı olunsa da olunmasa da en önemli korunma  güvenli cinsel ilişki ile sağlanmalıdır” şeklinde konuştu.

Bağışıklık sistemi kuvvetli olmalı

HPV'yi vücuttan tamamen temizleyecek bir antiviral ajan olmadığını, hastalara daha çok bağışıklık sistemlerini kuvvetlendirici ajanlar verildiğini söyleyen Op. Dr. Çobanoğlu, HPV tedavisiyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

“HPV, hastaya yapılan muayene sırasında rahim ağzından alınan sürüntüde HPV-DNA analizi yapılarak saptanır. HPV, vücuda girdiğinde durağan olarak vücutta saklanan ve bağışıklık sistemi zayıfladığında bulgu veren bir virüstür. HPV virüsün tedavisinden çok enfeksiyonun yol açtığı hastalıklar tedavi edilmelidir. Genital siğil, HPV enfeksiyonun yol açtığı klinik bir tablodur. İlaçlar ve cerrahi yöntemler ile tedavi edilebilmektedir.” Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi