Ordu Valiliğince düzenlenen program, 81 il’de aynı anda yapılan ‘Sancak Koşusu’na katılan sporcuların taşıdığı Sancağın tören alanına getirilerek, Vali Tuncay Sonel’e teslim edilmesiyle başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasın ardından Aziziye (Yalı) Camii İmam Hatibi Fatih Bilgü tarafından Kur’an-ı Kerim tilavetinde bulunuldu. İl Müftüsü Dr. İsmail Çiçek tarafından şehitlerimizin ruhuna ithafen dua edildi.

Program, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü mesajının görüntülü olarak yayınlanmasının ardından protokol konuşmalarıyla devam etti.

Konuşmasına, 15 Temmuz darbe girişiminde canlarını feda eden 252 şehidimizi ve binlerce gazimizi rahmetle, şükranla ve minnetle anarak başlayan Vali Tuncay Sonel, “15 Temmuz gecesi, devletin içine sızan hain ve alçak FETÖ terör örgütü, devletin silahını, helikopterini, tankını kullanarak gazi meclisimize, aziz milletimize, kahraman polisimize, kahraman askerimize ateş ederek, onların hayatlarına kastettiklerini hep birlikte yaşadık. Devletin içine sızmış bu hainler olduğu kadar, devletimizin içinde nice kahramanlar da vardı. Canlarını bu aziz vatana, rengini şehitlerimizin kanından alan beyaz ay yıldızlı al bayrağımıza gözlerini kırpmadan feda edecek kahramanlar vardı. Bir de Başkomutanımız, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan vardı o gece. Milletimize ‘meydanlara çıkın’ çağrısıyla her yaştan insanımızla kahraman milletimiz, ülkenin her köşesinde o hainlere karşı koydular” dedi.

“Bu toprakları vatan yapan ecdadımıza karşı hepimizin sorumluluğu var” diyen Vali Sonel, “Bedir’den Malazgirt’e, Çanakkale’den Sarıkamış’a, Kurtuluş Savaşı’ndan Kıbrıs’a, 15 Temmuz’dan yurt içinde ve yurt dışında bugüne kadar vatan, bayrak, ezan, namus için hayatını hiç düşünmeden feda eden yiğitlerimiz var. Bu Aziz vatan için memleketin her köşesinde canını feda edecek yiğitler bitmez. Başta Cumhuriyetimizin kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitlerimizi, tüm kahraman gazilerimizi sizlerin huzurunda bir kez daha dualarla anıyorum” diye konuştu.

Programda bir konuşma yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran da sözlerine, “Böylesine müstesna bir gecede, her zaman tarih boyunca demokrasiden yana duruşunu ortaya koyan Ordu’muzda, bir kez daha demokrasi ve özgürlük haykırışına sizlerle birlikte ortak olmanın mutluluğunu ve gururunu yaşıyoruz” diyerek başladı.

Kıran, 15 Temmuz’un sadece Türkiye demokrasi tarihi için değil, aynı zamanda dünya demokrasi tarihi için de çok önemli bir milat olduğunu belirterek, 15 Temmuz gecesini demokrasi ve özgürlük aşkıyla aydınlığa çıkaran aziz milletimizin dünyaya çok net bir mesaj verdiğini söyledi.

Konuşmaların ardından, Ordu Büyükşehir Belediyesi Sanat Galerisinde açılan “15 Temmuz Demokrasi Şehitleri Sergisinin” gezilmesi ile devam eden anma programı, İl Müftülüğü ve Büyükşehir Belediyesince düzenlenen tasavvuf musikisi konseri ve şiir dinletisi, Ordu Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ömer Erden’in söyleşisi, 15 Temmuz Şehitleriyle ilgili video ve fotoğrafların gösterimi, OBBKT tarafından sahnelenen tiyatro oyunu ile devam etti.

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü 6. yıl dönümü anma programında, 00.13’de tüm camilerde sela okunması ile demokrasi nöbetine geçildi.

Gece boyunca çeşitli anma programı ile devam eden demokrasi nöbeti, Ordu Büyükşehir Belediye sinin çorba ikramının ardından, Yalı Camii'nde sabah namazının eda edilmesiyle son buldu. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi