Ordu ziraat odası başkanları bir araya gelerek, fındıkta girdi fiyatlarının yükselmesi ile ilgili açıklama yaptı.  Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan’ın okuduğu açıklamada, artan maliyetlerden dolayı üreticiyi zor günlerin beklediği ifade edildi.

Bir türlü fiyatı belirleyemiyoruz!

Soydan, fındığın on binlerce kişinin ve ailenin en önemli geçim kaynağı olduğunu belirterek, “İlimizde hayat, fındık üzerine kurulmuştur. Buna rağmen bu kadar değerli ürünü üretiyoruz ama bir türlü fiyatını biz belirleyemiyoruz. Hasattan sonra serbest piyasa fiyat istikrarsızlığı ve bir de girdi fiyatlarının çok yükselmesinden dolayı fındık ve diğer tarım ürünleri ile iştigal eden üreticileri zor günler beklemektedir.” dedi.

Üreticilerin bahçe bakımlarını fındıkta hastalıklar ve zararlılarla mücadeleyi bilinçli bir şekilde yaptığını ifade eden Soydan; “İlimizde başta fındık olmak üzere diğer tarım ürünlerinde önemli düzeyde gübre ve ilaç kullanımı yapılmaktadır. Fındıkta bakım işleri düzenli olarak hasattan sonra Eylül ayından itibaren başlamaktadır. Üreticilerimizin tarlasında, bahçesinde olacak olduğu dönemde artan gübre, ilaç ve girdi fiyatları karşısında kışlık bakımlarını yeterli seviyede yapamamışlardır.

Yılbaşından sonra yapılan yeni zamlar ve girdi maliyetlerini daha da artıracak, gübre ve ilaç kullanımını daha da azaltacaktır. Üreticilerimiz bu aylardan sonra ki bakım konularında tedirgin bir durumdalar.

Önemli bir tarımsal girdi olan gübrede Aralık ayı itibari ile son bir yılda Bölgemiz tarımında çoğunlukla kullanılan Amonyum Nitrat gübresi yüzde 371, DAP gübresi yüzde 294 ve 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 261 oranında arttı. 2021 yılı üretim sezonunda kullanılan gübrelerin tonu 2 bin TL ile 3 bin TL arasında olan gübre fiyatları şuan 8 bin TL ile 10 bin TL arasında oluşan fiyatlarla satılmaktadır. Bu fiyatlar karşısında üreticilerimiz nasıl gübre atacağız, nasıl ilaç atacağız, acaba gübre ilaç fiyatları düşecek mi diye belirsizlik içindeler. Bu durum karşısında hiç kimsenin sessiz kalması mümkün değildir.

Tarımsal üretimde önemli diğer bir girdi fiyatı ise mazottur. Mazot fiyatları 2021 yılında yüzde 73,8 artarak 6 lira 68 kuruştan 11 lira 56 kuruşa yükseldi. Tarımın bu önemli girdisi 2022 yılının başından itibaren 11 lira 56 kuruştan 13 lira 83 kuruşa çıktı ve 1 litre mazot 1 doları geçti. Dövizdeki artış nedeniyle bazı tarım ilaçlarında yüzde 70’ e varan oranlarda artışlar yaşandı.” Şeklinde konuştu.

Destekler arttırlmalı!

Girdi fiyatlarının aşırı artması karşısında Alan Bazlı Gelir Desteği, Mazot ve Gübre Desteğinin yetersiz kaldığına işaret eden Soydan; “Gübre desteğinin bazı ürünlerde gübre maliyetini karşılama oranı yüzde 1‘ lere kadar düştü. Gübre desteği de anlamını yitirdi. Gübre kullanımının sürdürebilir olması için gübre fiyatlarının makul seviyede tutulması ve gübre fiyatlarının yarısının devlet tarafından destek olarak üreticilerimize verilmesi sağlanmalıdır.

Özellikle Alan Bazlı Gelir Desteği son sekiz yıldır 170 TL olarak ödenmektedir. Yükselen girdi fiyatları karşısında bu desteklerin artırılması gerekmektedir.

Bölgemizin ve İlimizin en önemli geçim kaynağı fındıkta 2022 yılında yetersiz gübre ve ilaç kullanımı İlimizde başta gözünün içine baktığımız yeşil altınımız diye tabir ettiğimiz fındık ve diğer tarım ürünlerinde verim, kalite ve rekolte açısından olumsuz sonuçlar doğuracaktır.

Çiftçilerimiz yüksek girdi fiyatlarından dolayı gübre mazot ve ilaç kullanmaktan korkuyorsa bahçeden tarladan kaçıyorsa üretmekte ciddi bir sorun olacak demektir. Çiftçimizi topraktan uzaklaştırmamalıyız korkularını bertaraf etmeliyiz.” diye konuştu. Ordu Yorum/Neşe Çakar Erkin

Editör: Haber Merkezi