Mart ayından haziran ayına kadar nasıl önlemler aldınız? 1 Haziran’dan sonra alınan kararlar neydi?

‘’Pandemi başladıktan sonra araçlarımızda yoğun temizlik önlemleri aldık. Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından araçlarımız sürekli dezenfekte edildi, Salı ve Perşembe günleri olmak üzere ayriyeten araçlarımıza maskesiz kimse binmedi şoförlerimizde dahil, ekstradan şoförlerimiz araçlarımızın hepsinde, el dezenfektanı, kolonya türü şeyler olsun sürekli bulunduruldu araçlarımızda, maskesiz hiç kimseyi araçlarımıza almadık. İlk başlarda yarı kapasiteyle çalışmaya başladık, 1 hazirandan sonra koltuk kapasitesiyle çalışmaya başladık. Diğer büyükşehirlerde, İstanbul, Ankara, Samsun’da dahil olmak üzere bu şehirlerde ayakta yolcuya izin verilmesine rağmen bizim Ordu Büyükşehir Belediyesinde ayakta yolcuya izin verilmedi, biz ayakta yolcu taşıyamadık. 1 haziran öncesine kadar yine ayakta 3 yolcu alabiliyorduk, sonradan dediğim gibi otobüs kapasitesine göre yolcu almaya başladık. Ne oldu? Bizim otobüslerimiz 70 kişilikli otobüslerimiz 18-19 kişiye düşürüldü sanki özel otobüs gibi, özel araçlar gibi gidiyor. Biz burada toplu taşıma esnafı olarak çok büyük bir mağduriyet yaşadık, taksilerde 4 kişilik arabada şoförle beraber 4 kişi oturuyor buna izin veriliyor ama gel gör bakalım bizim büyük 70 kişilik otobüslerde 18 kişi gidiyor yani vatandaşlarımız yan yana oturulmak zorunda bırakıldı bizim havuzlarımız geniş, bu araçlar fabrika çıkışlı özel halk otobüsleri oldukları için fabrika da ayakta yolcu taşınacak şekilde dizayn edilmiş araçlar bunlar şehirlerarası otobüsler gibi değil özel halk otobüsü adı altında alçak tabanlı ve ayakta yolcu almaya göre dizayn edilmiş araçlar, bununla alakalı Valilikle, Ordu Büyükşehir Belediyesi ile görüşmelerimizi yaptık il hıfzıssıhha kurulundan gelip gelmeleri konusunda bize bu büyük otobüslerde hiç yoktan 3 kişinin 5 kişinin ayakta  izin verilmesi konusunda dilekçelerimizi verdik, bire bir görüşmelerimiz oldu. Yalnız şuan da bize hala hazır bir şey verilmedi, bizde bu şekilde gidiyoruz. Mart ayından bu zamana kadar bitik durumda, kredilerimiz var, çalışan şoför esnafımız var, kendi bağ kurlarımız var, aracının bakımları var sonuçta pandemi geldi diye bizim hiçbir şeyimiz bitmedi her şey devam ediyor. Şoför devam ediyor kimseyi işten çıkartamıyorsun işçi çıkarma yasağın var zaten bunun yanında bir destek de yok. Artı birde 6 ay işçi çalıştırma olayı çıkartıldı, mesela ben kendi şahsım adına yararlanamadım. Şoförü de çıkartamıyorsun sonuçta adam da ev geçindiriyor sende ev geçindiriyorsun yani bu esnaf çok zor durumda bu yarayı nasıl kapatırız ne ederiz bilmiyoruz, Allah yardımcımız olsun.’’ Dedi.

Günlük tur sayınız pandemiden öncekine göre fazla mı, az mı?

‘’Şuan da tur sayımız aynı tur yatarımız yok tam kapasite çalışıyoruz yalnız ne çalışırsan çalış ayakta yolcu almadığınız zaman nasıl çalışırsan çalış bu yolcunun zaten kalkma şansı yok. Bizim araçlarımız olarak diyorum size özellikle belirtilmesi lazım bizim araçlarımız ayakta yolcuya göre dizayn edilmiş, 12 metre uzunluğunda 2 araç aldık 100 kişilik kapasite de ama koltuk sayısı 22, yüz kişilik araçta 22  koltuk var, bu ne oluyor araç hangar gibi bomboş gidiyor, ben geçen gün samsuna gittim bir taraf da bakıyorsun devletin tramvay, metrobüsü gidiyor fakülteye dopdolu devletin araçlarında pandemi yok özel halk otobüslerinde pandemi var, bu da bir ikilem sonuçta. Bunu nasıl çözecekler bilmiyoruz, birde bizim en büyük şikayetlerimizden biri, İstanbul gibi şuan da yüzde 50’nin üzerinde 2 kişiden 1’inde pandemi olmasına rağmen ayakta yolcuya izin var, biz şuanda ayakta yolcu almıyoruz taşımıyoruz bununla alakalı zaten vatandaşımızda şikayetçi buna rağmen bugün yarın bir kısıtlama geldiğinde İstanbul’un yüzünden bize de bir kısıtlamaya giriyoruz. Orada önlem alınmıyor geliyor burada ilk alınan kararlar burada uygulanıyor, bizim en büyük sıkıntımız bu.’’ Şeklinde konuştu. 

Devletten nasıl bir yardım bekliyorsunuz?

‘’Mart ayında nisan ayında esnaf kefalet ödemem vardı, ertelemeye girdik parayı ödeyemedik ama ne oldu hazırda biriktirmiş olduğumuz parayı pandemi sürecinde harcamız olduk. Biz bir destek göremedik. Ama ne olur sadece bizim bazlı düşünmeyin bu olaya şuan da Türkiye genelindeki esnafların hepsi krediyle biraz daha borçlandı kimse hiçbir şey kazanmadı, kazanan kesim belli ama biz bir şey kazanamadık erteledik, ama kazanamadım ki neyi erteleyeceğim ben bu bile çözüm olmadı. Ne oldu çoğu kişi SSK borcunu erteledi ama ödeme zamanı ben bir şey kazanamadığım için borcumun üzerine bir daha borç yığıldı. 10 aylık borç birikmiş oldu aylık 800 ödeyecektim, şimdi 8 bin lira olarak borç çıktı. Bunu nasıl ödeyeceğim ben 800 lirayı ödeyemeyen adam, ne oldu sadece borç verildi borcu borçla kapatılmaya çalışıldı, bu yardım değildir yani, esnaf durumu gerçekten perişan artık yetkililerin bu duruma el atması lazım.’’ dedi.   Ordu Yorum/Neşe Altaş

 

 

Editör: Haber Merkezi