Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu mart ayı sonunda meydana gelen don afeti neticesinde, kesin hasar tespitinin hangi üründe ne kadar olduğunu, ürününü sigorta yaptıran kaç üreticiye ne kadar ödeme yapılacağını sordu. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması için TBMM Başkanlığına üç ayrı soru önergesi veren Karaahmetoğlu TARSİM’den bu güne kadar kaç üreticiye ne kadar ödeme yapıldığını, Bakanlar Kurulu Karırı ile Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Koperatiflerine olan kredi borcu ertelenen üretici sayılarını sordu.

AFETE UĞRAYIP SİGORTASI OLMAYAN ÜRETİCİ NE KADAR
1.    29-30-31 Mart 2014 tarihinde meydana gelen don afeti neticesinde ürünü zarar gören üretici sayısı iller itibarıyla ne kadardır?

2.     Bu üreticilerimizden hangi ilimizde kaçı ürününü sigorta yaptırmıştır?

3.     Afete maruz kalan ve ürününü sigorta yaptırmayan üretici sayısı iller itibarıyla ne kadardır?

4.    TARSİM’e sigorta yaptırmayıp ürünü hasar gören, Tarım Kredi Kooperatiflerine, Ziraat Bankasına kredi borcu bulunan üretici sayıları iller itibarıyla ne kadardır?

TARSİM NE KADAR DON HASARI ÖDEDİ
Kredi borçları Bakanlar Kurulu Kararıyla ertelenen kimi üreticilerin TARSİM’den alacakları hasar ödemelerine el konulduğuna ilişkin haberleri hatırlatan Karaahmetoğlu diğer önergede Bakan Eker’e şu soruları yöneltti:

1. 29-30-31 Mart 2014 tarihlerinde yaşanan don afeti neticesinde meydana gelen kesin hasar ve ürün kaybı rakamları nedir? İller ve ürün bazında sonuçlar nedir?

2.  29-30-31 Mart 2014 tarihlerinde yaşanan don afeti ardından Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından hasar ödemesine hak kazanmış, ödemesi yapılacak üretici sayısı ne kadardır? İl ve ürün bazında bu sayı nedir?

3.  Bu afete ilişkin olarak ve bu güne kadar kaç üreticimize TARSİM tarafından ödeme yapılmıştır? Bu ödeme hangi ilimizde kaç üreticimize ve ürün bazında ne miktarda gerçekleştirilmiştir?

4.  13.05.2014 tarih ve 28999 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararıyla 28.08.2013 – 31.12.2014 tarihleri arasında meydana gelen-gelecek doğal afetlerden dolayı zarara uğrayan-uğrayacak gerçek ve tüzel kişiler ile 1163 sayılı Kanun kapsamında olan tarımsal kooperatiflerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçları ertelenen üretici  sayısı hangi ilimizde ne kadardır?

5. TARSİM’den hasar ödemesi yapılacak mağdur üreticilerimizin Bakanlar Kurulu kararına rağmen bankalar tarafından kredi borçlarına karşılık alacaklarına el konulması söz konusu mudur? Hangi ilimizde bu uygulamayla kaç üreticimiz mağdur edilmiştir?

FINDIK ÜRETCİSİNİN DON HASARI NE ZAMAN ÖDENECEK
Hangi ilde kaç fındık üreticisine ne kadar ödeme yapılacağını ayrıca soran Karaahmetoğlu bu ödemeler ne zaman yapılacak diye sordu.

1.   29-30-31 Mart 2014 tarihlerinde meydana gelen don afeti ardından kesin hasar tespit çalışmaları sonrasında fındıktaki rekolte kaybı hangi il için ne miktarda gerçekleşmiştir?

2.  Bu kapsamda fındık ürün kaybı yaşanan Giresun, Ordu, Trabzon, Samsun, Artvin, Düzce, Rize, Sakarya, Kastamonu, Gümüşhane illerinde kaç fındık üreticisine TARSİM tarafından ne miktarda ödeme yapılacaktır?

3.  Bu kapsamda ödeme yapılmış mıdır? Yapılmış ise TARSİM tarafından ödeme yapılan fındık üretici sayısı illere göre ve ödeme miktarı olarak nedir?

4.    TARSİM, afet neticesinde ürün kaybı yaşayan fındık üreticisinin zararını ne zaman ödeyecektir?Haber Merkezi
Editör: Haber Merkezi