Ordu Ticaret Borsası TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Salih Zeki Murzioğlu'nun da hazır bulunduğu toplantıda don ve fındık konusunun işlendiği bir toplatı yapıldı. Konu hakkında sunum yapan Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman,  "Tarımsal üretim üzerindeki bu durum, zirai don vakaları, artık bir tesadüf ya da münferit afetler değil, rutine binmekte olan gerçeklerdir" dedi. Kahraman'ın konuşmasında yer verdiği konu başlıkları özetle şöyle:

 

Küresel ısınma yeni nesil sorundur

 

“Küresel Isınma “ olarak tabir ettiğimiz iklim değişikliğinin temelinde insanla doğa arasındaki mücadele yatmaktadır. Daha doğrusu, insanın doğa karşısındaki mutlak galibiyetinin alternatif maliyeti ve yeni nesil sorunun adıdır küresel ısınma. Teknolojik gelişmeler baş döndürücü bir hızla hayatımızı şekillendirse de, insanın toprakla yani tarımla olan bağını ortadan kaldıramamaktadır. İnsanın toprakla olan kopmaz bağının esasını elbette gıdaya olan şartsız bağımlılığı oluşturmaktadır. Teknolojik imkânlarla birçok şey elde edilebilse de, temel gıdalar direkt olarak toprak varlığını ve toprak-insan ilişkisini gerekli kılmaktadır. ”Emek” ve “Toprak” halen dahi üretim faktörlerinin en önemli unsurları olmaya devam etmektedir."

Rutin gerçeklere dönüşüyor

 

"Şu bir gerçek ki; tarımsal üretim üzerindeki bu durum, zirai don vakaları, artık bir tesadüf / münferit afetler değil, rutine binmekte olan gerçeklerdir. 
İnsanoğlunun doğayla süregelmekte olan amansız kapışmasında yeni bir sayfa açılmalıdır diye düşünüyoruz. Tarımsal üretimden ve tarımsal üretime dayalı endüstriyel üretimden vazgeçilmeyeceğine göre, don ve kuraklık gibi doğa olaylarına karşı bilimsel yöntemlerle mücadele edilmesi kaçınılmaz ve tek çaredir.
Tarımsal üretimden kaynaklanan endüstriyel ve makroekonomik krizlerin çözüm noktası da, elbette sorunun yaşandığı yer olacaktır. Ürün tarladayken/bahçedeyken zarar görüyorsa, bu zararı o noktada engelleyecek/ortadan kaldıracak metotlar saptanmak durumundadır."

 

Fındık Türkiye için nimettir

 

"Ordu Ticaret Borsası olarak, fındık gibi bir ürünün bu ülke için nimet olduğu kanaatindeyiz. Fındık bölgemizin ” mutlak üstünlüğü” olup, elimizde bu denli kıymeti bir emtia varken alternatif arayışlarının zaman kaybı olacağı/olduğu kanaatindeyiz. Alternatifler aramak yerine mevcudu muhafaza etmenin ve daha da kıymetlendirmenin yolları aranmalıdır." Ordu Yorum/Kemal ÇEKÜÇ

 

 

Editör: Haber Merkezi