Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dondan zarar gören ürünlerin hasadına başlanmadığı için fiyatlara yansımadığını bildirerek, “Bu ürünler piyasaya çıktığında ürünlerin fiyatlarına dikkat edilmeli, üretici ve tüketici fiyatları arasındaki makas açılmamalı” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, üreticinin ucuz üretmesine karşın gıdada enflasyonun yüksek olduğunu bildirerek, “Mart ayında yüzde 2,1 olan gıdada tüketici enflasyonu, Nisan’da yüzde 1,42’ye inmesine karşın hala yüksek” dedi.
Şemsi Bayraktar, tüketici fiyat endeksinde yüzde 24,45 ile en fazla ağırlığa sahip olan gıda ve alkolsüz içeceklerde Nisan ayı enflasyonunun yüzde 1,42, dört aylık enflasyonun yüzde 9,02, Nisan ayı itibarıyla son bir yıllık enflasyonun yüzde 13,15, oniki aylık ortalamalara göre Nisan ayı itibarıyla yıllık enflasyonun yüzde 10,54 olduğunu belirtti. Gıda ve alkolsüz içeceklerde, Nisan ayı enflasyonunun genel TÜFE enflasyonuna çok yakın, 0,08 puan üzerinde çıktığını bildiren Bayraktar, şunları kaydetti:
“Gıda ve alkolsüz içeceklerdeki Nisan enflasyonu, yüzde 13,10 artan giyim ve ayakkabı, yüzde 1,57 artan ev eşyası ana harcama gruplarının altında gerçekleşti. Nisan ayı enflasyonu alkollü içecekler ve tütünde yüzde 0,02, konutta yüzde 0,24, sağlıkta yüzde 0,93, haberleşmede yüzde 0,13, eğlence ve kültürdü yüzde 0,09, eğitimde yüzde 0,97, lokanta ve otellerde yüzde 0,76 artarken, ulaştırmada yüzde 0,54, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0,10 geriledi.”
Bayraktar, Nisan ayında yüzde 1,34 artan TÜFE enflasyonunun, Ocak-Nisan aylarında yüzde 4,96, Nisan ayı itibarıyla son bir yılık dönemde yüzde 9,38, on iki aylık ortalamalara göre yüzde 7,97 arttığını belirtti.
“TARIMDA ÜRETİCİ ENFLASYONU, GIDA ENFLASYONUNUN GERİSİNDE KALIYOR”
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, tarımda üretici enflasyonunun, gıda enflasyonunun hep gerisinde kaldığını, üreticinin ürünü hiçbir zaman makul bir fiyattan pazarlayamadığını, buna karşın tüketicinin yüksek ve gittikçe yükselen bir fiyattan ürünü tükettiğini vurguladı. Ocak-Mart döneminde yüzde 7,5, Ocak-Nisan döneminde yüzde 9,02 artan gıda ve alkolsüz içeceklerdeki artışa karşın, üreticide Ocak-Mart enflasyonu yüzde 2,5’de kaldığını hatırlatan Bayraktar, şunları kaydetti:
“Nisan ayı tarım, ormancılık ve balıkçılıkta fiyat artışı 14 Mayıs’ta açıklanacak. O zaman tarım ve gıdada karşılaştırma daha net ortaya çıkacak. Zaten Ocak-Mart döneminde gıdada tüketici fiyatlarındaki artış, üretici fiyatlarının 3 katı fazla çıkmıştı. Biz her zaman, tarım ve gıdada fiyat istikrarı istediğimizi söylüyoruz. Üreticiden tüketiciye ürün uygun fiyatlarla ulaştırılmalıdır. Kuraklık ve don yaşanan bu yıl fiyat artışlarına daha fazla dikkat edilmeli. Üreticiden tüketiciye 4-5 kata varan fiyat farkları olmamalı. Üretici güçlü bir şekilde örgütlenmeli, ürettiği ürünü zarar etmeden pazarlamalı, tüketici de üreticinin makul fiyatlarla elden çıkardığı ürünü, 3-4 kat fazla para ödeyerek almamalı. Üretici örgütlenirse hem üretici hem de tüketici kazanacak.”
Kaynak: iha