Başkan Bahadır Baş, temel gıda ürünlerinde KDV oranının yüzde 8’den yüzde 1’e düşürülmesi ile enflasyonun yüksek olduğu, fiyatların her gün arttırıldığı bir yerde vatandaşın temel gıda ürünlerine yüzde 7’lik oranda daha ucuz bir şekilde ulaşabilmesinin hedeflendiğini ifade ederek; “ Doğru bir yaklaşım fakat hayata geçmesi nasıl olacak, nasıl uygulanacak bunları önümüzdeki birkaç gün gösterecek. Bu düşüş dar gelirli kesimi gerçekten yakından ilgilendiriyor. 60 TL’lik bir üründe yüzde 7’lik bir düşüş o vatandaşın 2 ekmek daha fazla alabilmesi anlamına geliyor. 4 kişilik bir ailenin açlık seviyesi 3 bin 200 civarında ve bu tamamen gıda harcamalarından oluşuyor.  Bu yüzde 7’lik düşüş bu açlık seviyesi oranının geneline bakıldığında nerdeyse 250 TL’lik bir rakama tekabül ediyor.” Diye konuştu.

Fiyatlar kontrol edilmeli!

Marketlerin, perakende ve toptan satış yapanların bu düşüşü fiyatlara yansıtmaları ve kontrol edilmesinin nasıl olacağının zamanla görüleceğini ifade eden Baş; “Hükümet bu düşüşün marketlere yansımasının zabıtalar tarafından kontrol edileceğini söylüyor. Bu piyasaya karşı bir güvensizlik olduğunu gösteriyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan yüzde 7 biz yaptık yüzde 7 de karşıdan bir adım bekliyoruz diyor. Erdoğan, mal ve hizmetleri satanlar da yüzde 7 vererek yüzde 14’lük daha fazla bir indirim beklediğini ifade ediyor.” dedi.

“Lokanta ve benzeri yerlerde yüzde 8 KDV”

Yapılan indirimle bazı çelişkilerin de giderildiğini ifade eden Baş; “Bir ürünü toptan alıyorsanız yüzde 1 KDV ödüyordunuz perakende alırsanız yüzde 8’lik bir KDV ödüyordunuz dolayısıyla bu çelişki giderildi. Temel gıda ürünlerinin tamamı yüzde 1 e indirildi. Burada tek sıkıntı şu kaldı. Meyve suları, gazozlar, kola ve benzeri ürünler yüzde 8’lik KDV’den satılmaya devam edecekler. Bunlarda bir indirim söz konusu olmadı. Bunun da sebebi ÖTV’den kaynaklanıyor. Bu uygulamanın bir diğer eleştirilen tarafı da şu. Örneğin pastaneye gittiniz, pasta aldınız yüzde 1 KDV ödeyeceksiniz. Pastayı orada yeseniz yüzde 8 KDV ödeyeceksiniz. Su aldınız yüzde 1 KDV ödeyeceksiniz ama bir lokantada su içeceksiniz yüzde 8 KDV ödüyorsunuz. Lokanta ve benzeri yerlerde yüzde 8 KDV olayı devam ediyor. Ürünleri alırken toptan aldıkları için yüzde 1 KDV’den alacaklar ama satarken yüzde 8 KDV’den satacaklar. Aradaki yüzde 7’lik oran yüksek bir meblağa ulaşırsa devletten KDV’yi iade isteme hakları her zaman mevcut.” dedi.

“Hijyen ürünlerinde de indirim şart”

Baş; pandemiyle beraber hijyen ve temizlik ürünlerine inanılmaz bir rağbet olduğunu belirterek; “ Özellikle kadınların kullandığı hijyen ürünlerindeki KDV oranlarının indirilmesi bir başka zorunluluktur. Pandemi hayatımızı çok etkiledi ilaç fiyatları çok yükseldi sağlık ürünlerinde de indirim yapılması şart. Doğalgaz ve elektrik fiyatlarında da ileriki günlerde bu indirimler kademeli olarak uygulanabilir ama şuan açıkçası beklemiyorum. Çünkü bu indirim bile kabaca devletin bütçesinde 25 milyar dolarlık bir sapma gösterecek.” Şeklinde konuştu.

“Vatandaş düşüşü hissetmeyebilir”

Baş, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Üreticilerin bir sıkıntısı da şu bu indirimi fiyatlarına yansıtamıyorlar çünkü doğalgaz ve elektriğe gelen zamanlar doğal olarak market raflarındaki ürünlerin fiyatına artış yapmalarına neden oluyor. Vatandaş indirimi bu yüzden raflarda göremiyor. Bu enflasyonun yarattığı bir sıkıntı. Enflasyonu eğer bu kadar ağır yaşamasaydık yüzde 7’lik düşüş daha rahatlatıcı olacaktı. Niyet güzel ama hissedileni görmek gerekir. Vatandaş bu düşüşü hissetmeyebilir. Sadece yüzde 7’lik indirim bir anlam ifade etmiyor.” Ordu Yorum/Neşe Çakar Erkin\Özel

Editör: Haber Merkezi