Sayman, Eğitim-İş olarak üyemiz olsun olmasın haksızlığa hukuksuzluğa uğrayan tüm kamu çalışanlarının yanında olduklarını ifade ederek;

“Kamu çalışanları, emeği ve alın teri ile okullarımızda, üniversitelerimizde ve ülkemizin her kurumunda, yoksulluk sınırının altında ücretlerle, yurttaşlarımıza hizmet etmektedir.

Ancak, iktidara geldiği 2002 yılından bu yana kamu çalışanlarının kazanılmış haklarını gasp eden, emeklerini yok sayan, yoksulluk sınırında yaşamaya mahkûm eden siyasi iktidar, her fırsatta kamu çalışanları üzerinde baskı oluşturacak uygulamalara imza atmaktadır.

Bunun son örneği “Ordu Üniversitesi Senatosu” tarafından çıkarılan 09/02/2022 tarih ve 2022/21 Sayılı Performans değerlendirme yönergesidir.

Söz konusu yönerge ile kamu çalışanlarının verimliliğini ölçme adına konulmak istenen “performans değerlendirmeleri” hiçbir dayanağı olmayan öznel değerlendirme ölçütleridir.

İş barışını bozacak, memur olarak çalışanların amirlerinin keyfi tutum ve davranışlarına maruz kalabileceği durumlar yaratabilecek performans yönergesini bütün olarak değerlendirdiğimizde;

“Gözlemlenebilir davranışlar” ifadesi ile memur kadrosundaki çalışanların amirleri önünde savunmasız ve sübjektif davranmaya maruz bırakabileceği; Üniversite yönetiminin uhdesinde olan yetki, görev ve sorumlulukların yasal dayanağı olmadan devrini içeren sübjektif maddeler içerdiği; “Performans Değerlendirme Kriterleri” başlığı altında yer alan “daha önceki dönemlere ait başarı ve hatalar göz önüne alınmaz” ifadesi ile söz konusu personelin memuriyet hizmetindeki bütünlüğünün ve verimliğinin kesintiye uğratıldığı;  “Dış görünüş, tavır ve davranışlar ile temsil yeteneği” ifadesi ile üniversite bünyesinde çalışan memur kadrosundaki arkadaşlarımızın baskıya maruz kalacağı; “Kendisine verilen görevle ilgili beklentileri karşılayabilme becerisi” ifadesi ile personelin görev ve yetki tanımını aşan uygulamalarla karşılaşabileceği;  Engelli vb durumları olabilecek personel göz önüne alınmadan bütün personelin, beceri, yetenek ve eğitim düzeyini, işe başlama şartlarını, işte geçen deneyim süresini eşit kabul ettiği için kamu çalışanlarının değerlendirilmesinde eşitsizliklere ve haksızlıklara yol açacağı ortadır.  Hepsi bir yana laik ve demokratik bir ülkede kişinin, giyim, kuşam vb. bireysel özgürlüklerinin sübjektif “Ahlak” kriterine bağlanması, yönergenin, üzerinde yer alan yasalara aykırı olduğunu göstermektedir.

Söz konusu nedenlerle, birçok haksızlığa, hukuksuzluğa, eşitsizliğe ve keyfiliğe yol açacağını düşündüğümüz, Performans yönergesinin yürütmesinin durdurulması talepli iptal davasını Ordu 2. İdare Mahkemesinde açmış bulunuyoruz.” Diye konuştu. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi