Mesleki eğitimdeki yeni gelişmeler ve bu gelişmelerin işletmeler açısından faydalarının 81 il Oda ve Birlik temsilcilerine yüz yüze aktarılmasına yönelik "Mesleki Eğitimi Tanıtma ve Yaygınlaştırma Projesi (METYAP)" hazırlanarak uygulamaya konulmuştur.

Programda konuşan Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin; “Öncelikle şunu ifade etmeliyim ki, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası olarak Mesleki eğitimdeki yeni gelişmeler ve bu gelişmelerin işletmeler açısından faydalarının paylaşılacağı bu toplantıya ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Toplantımızın mesleki eğitim için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Ankara’dan gelen sayın başkanıma ve ekibine, siz değerli katılımcılara da hoş geldiniz diyor, saygılarımı sunuyorum. Mesleki Eğitimi Tanıtma ve Yaygınlaştırma Projesinin Sektör ile eğitim camiası arasındaki iş birliğini güçlendireceğine olan inancımız tamdır.  Meslek liselerimiz ve Mesleki Eğitim Merkezlerimiz kalifiye elemanlar yetiştirme noktasında çok önemli bir yere sahip. Nitelikli ve donanımlı eğitim aldıkları bu kurumlarımızı çok önemsiyor ve mesleki eğitimi memleket meselesi olarak görüyoruz. Buradan yetişen gençlerimizin de ülkemizin üretim ekonomisine katkı yaptıklarını çok iyi biliyoruz.” dedi.

Ülkemiz özellikle son yıllarda eğitim- öğretim alanında çok büyük mesafe kat ettiğini vurgulayan Şahin; “Eğitim öğretime çok büyük kaynaklar aktarıldı. Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında okullaşma oranı hızla arttı. Eğitim kadrosu ve eğitim öğretimin niteliğinin de arttığını görüyoruz. Sayın Bakanımızın da mesleki ve teknik eğitime özel bir ilgisi var. Ülkemizin kalkınmasında olmazsa olmazın, geleceğin mesleki eğitimde olduğunu her fırsatta vurguluyor. Bu anlamda Geçtiğimiz yıl  3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nda iki önemli değişikliğe gidildi. Hem işveren hem de  Mesleki Eğitim Merkezlerine devam eden öğrenciler açısından  avantaj sağlayan düzenlemeler yapıldı. Öğrencilerin almış oldukları ücret arttığı gibi bu yeni düzenleme ile devlet  işveren üzerindeki maddi yükü de aldı.” Diye belirtti.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası olarak eğitimin her zaman içinde olduklarını aktaran Şahin; “Başarılı ve çalışkan bir İl Müdürümüz var. Kendileri ile sürekli görüşüyor ve sürece destek oluyoruz. TOBB olarak ilimize kazandırdığımız Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesimizin açılışını 10 Şubat tarihi ile yaptık. Sayın Bakanımız Mahmut Özer ve Sayın Başkanımız M.Rifat Hisarcıklıoğlu'nun açılışını yaptıkları bu güzide kurumumuz çok güzel başarılara imza atıyor. Yakından takip ediyor ve her tür desteği veriyoruz. Sayın bakanımızın okulumuzu Türkiye’nin 52. Ar-Ge Merkezi yapması ve Türkiyenin 6. Uluslararası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olması müjdesi de bizleri gururlandırdı. Onlara da buradan tekrar teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Toplantıda konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Fatih Vergeloğlu "Meslekî ve teknik eğitim, sosyal ve ekonomik sektörler ile iş birliği içinde ulusal ve uluslararası meslekî yeterliliğe, meslek ahlâkına ve meslekî değerlere sahip, yenilikçi, gi­rişimci, üretken, ekonomiye değer katan ve ehil iş gücü ye­tiştirmeyi amaçlamaktadır. Örgün meslekî orta öğretim kurumları olarak yeniden yapılandırılan Meslekî Eğitim Merkezlerimizde, Bakanlığımızın hedefleri doğrultusunda, öğrencilerimizin özlük hakları geliştirilmiş ve öğrencilerimizin meslekî eğitim aldığı işletmelere yönelik teşvik ve devlet desteği sağlanmıştır. Müdürlüğümüz bünyesinde ilimiz genelinde Mesleki Eğitim Merkezleri ile Mesleki Eğitim Merkezi Programlarına (MEMP) kayıtlı toplam 6.682 öğrencimiz bulunmaktadır. 26 Kasım 2021 tarihi itibariyle ilimiz geneli MESEM öğrenci sayımız, 1.635 ile %4,35 iken; 23 Mayıs 2022 itibariyle ilimiz geneli MESEM öğrenci sayımız, 6.814 ile %16,77'ye yükselmiştir. İlimiz genelinde; 1 tane Altınordu, 1 tane Fatsa ve 1 tane de Ünye ilçelerimizde olmak üzere toplam 3 adet bağımsız Mesleki Eğitim Merkezimiz mevcut iken; 37 tane Mesleki Eğitim Merkezi Programı (MEMP) uygulayan okulumuz ile birlikte toplam 40 adet Mesleki Eğitim Merkezi Programı uygulama okulumuz mevcuttur." Dedi. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi