Emek Partisi Ordu Altınordu İlçe Başkanı Yusuf Kaya, “ Bu yılki 5 Haziran Dünya Çevre Günü teması “ekosistemin restorasyonu” olarak belirlendi. Birleşmiş Milletler 5 Haziran vesilesiyle ekosistemi restore etme çağrısı yapıyor. “Eski düzenle birlikte yıkım, talan, tahribat devam etsin ama kıyısını köşesini biraz düzeltelim” diyor. BM’yi oluşturan ülkelerin “birleşmiş şirketler hükümetleri” de biliyor ki, kapitalist sistemin oluşturduğu enkaz ne boya ne de sıva ile kapanabilir. Ekolojik tahribattan zarar gören halk kitleleri sırf sistemi sorgulamasınlar diye burjuva iktidarlar bu sefer de “ekosistemi restore etmek” hayalini satıyorlar.” diyerek BM’yi eleştirdi.

İklim değişikliğinin nedeni ekolojik yıkım

Kaya yaptığı açıklamada iklim değişikliğinin dünyada ve ülkemizdeki yansımalarına da değinerek, “Önlem alınmazsa 2030 yılında dünya sıcaklık artışının 1,5 santigrat dereceyi aşacağını söyleyen BM yetkilileri köklü önlem yerine restorasyondan bahsediyorlar. Oysaki küresel ısınmanın etkisiyle dünya hızla ısınırken, yağış dengesi değişmektedir. Kimi yerlerde seller, fırtınalar koparken kimi coğrafyalarda damla yağış düşmüyor. Tarım alanları kuraklaşıyor, yoksul halklar temiz su bulamıyor. 

Bugün küresel ısınmanın 1 santigrat artması nedeniyle yaşadığımız pek çok felaket, önümüzdeki yıllarda maruz kalacaklarımızın yanında adı bile okunmayacaktır. Kapitalist politikalar nedeniyle gerçekleşen ekolojik yıkımın faturası her gün artıyor. Yaşanan orman katliamları ise cabası. Derelerimize kurulan HES’ler, boru ve tünele aldığı sudan mahrum kalan dere yataklarını, bitki örtüsünü yok ediyor. Can suyuna bile muhtaç kalan toprak ve bitki örtüsü her geçen gün biraz daha kuruyor. Termik santrallerden saçılan kül, toz ve gazlar tarım alanlarıyla birlikte işçilerin ciğerlerini söndürüyor. Siyanürle altın madenciliği yapılan maden sahalarında suya, toprağa ve bitkilere bulaşan zehir yaşamı tehdit ediyor. Toprağa gömülen nükleer atıklar, denize dökülen çöpler, atmosfere salınan gazlar, evet bütün bu tahribat ve yıkımlar “restorasyon” ile temizlenebilir mi?”

Mücadele Günü

Kaya, açıklamasını sürdürerek, “EMEP, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü egemen sistemin aksine bir mücadele günü olarak ele almaktadır. Bu nedenle 31 Mayıs ile 5 Haziran’ı içine alan haftayı “Ekolojik Yıkımla Mücadele Haftası” olarak ilan ediyoruz. Yaşanabilir bir dünya, gelecek kuşaklar için sağlıklı bir yaşam şüphe yok ki bu mücadelenin büyütülmesinden geçmektedir. Restorasyon adımları kapitalist yağmanın ve doğanın talan edilmesinin cilasıdır! Daha yeşil bir kapitalizm yok! Ya barbarlık ya sosyalizm!” dedi. Haber Merkezi

 

Editör: Haber Merkezi