Fındıkların pazara inmeye başlamasıyla emanete fındık bırakma konusunda konuşmalar yeniden başladı diyen Emek Partisi İl Başkanı Hikmet Poyraz, “Yetkili, sorumluluk sahibi olanlar konuştukları kadar, çözüm için adım da atmalı.” dedi.
Emek Partisi İl Başkanı Hikmet Poyraz, Ordu dışında yaşayan  insanların fındığı pazara indirmesini önlemek için çözüm üretilmesi gerektiğini vurgulayarak, üretici lehine kullanılacak lisanslı depoculuk kurulana kadar Fiskobirlik’ten yararlanılabileceğini söyledi. Poyraz açıklamasına devam ederek, “Üretici fındığını saklayacak yer bulamıyor ve şartlar onları tüccara- manava yöneltiyor. Bu nedenle geçici çözüm olarak devlet güvenceli olarak Fiskobirlik depoları emanetçilik için kullanılabilir. Üreticinin Fiskobirlik’e güveni olmadığı için devlet güvencesi sağlanmadan üretici fındığını teslim etmez.” dedi.

Fiyatı üretici belirleyemiyor
Fiyatlara da değinen Poyraz, “Fındık fiyatları baskılanıyor. Üretici, pazarı belirleyen alıcıların inisiyatifine göre satış yapmakta. Fiyatta serbest piyasa kuralından bu yana tek belirleyici tüccar-ihracatçı oldu. Fındık rekoltesini yüksek göstermelerinin nedeni de bu. Üretici fiyatı belirleyemiyor.” diyerek tepkisini dile getirdi.

Fındık olamayan yerlerdekiler ne yapacak?
“Fındık olan yerlerde fiyat sıkıntısı var. Fındık olmayan yerlerde de açlık sorunu yaşanacak.” diyen Poyraz şöyle devam etti, “Don nedeniyle fındık olmayan yerlerde insanlar göç etmeye başladı. Devlet bu konuda çözüm üretmeli, göçü durdurmalıdır. Ordu ekonomisinin ana gücü fındıkta yaşanan dondan dolayı oluşan mağduriyet giderilmelidir.”Haber Merkezi


Editör: Haber Merkezi