İşbakan’ın açıklaması şöyle: “SGK’nın manuel tekerlekli sandalye için ödediği tutar 550 TL. Piyasada en kötü (kullanılamaz) olanlar 1.200 TL. Galiba kullanabilirim, param buna yetti diyebilecekleriniz 7-8 bin TL, bedenime ve fiziksel koşullarıma uygun olanı, almam gerekeni aldım deseniz 30-35 bin TL, SGK’nın hafif manuel tekerlekli sandalye sınıfı için ödediği tutar 1.320 TL. Piyasada en kötüsü 20 bin, istediğimi alabildim derseniz 60 bin TL.

Akülü sandalye için SGK 3.750 TL ödüyor. 1-2 sene ancak kullanırım dedikleriniz 10 bin TL civarında, ortalaması 60-70 bin TL, iyi bir şey isterim, bedenime, özelliklerine uygun olsun deseniz 250-300 bin TL, Akülü sandalyenin aküsünü yenilemek isteseniz SGK 500 TL öder. Piyasada en kötüsü 4.000 TL, iyi bir akü alayım deseniz 10 bin TL.

Çocukların kullanabildiği pediatrik tekerlekli sandalye için SGK’nın ödediği tutar 1.320 TL. Piyasada 15 bin altına ürün yok!

SGK bası yarasını önleyen havalı yatak için ödediği tutar 255 TL, piyasada en kötü yatak, fayda sağlayıp  sağlamayacağı şüpheli olanlar dahi 2 bin TL. Yine bası yarasını önleyen minder için SGK’nın ödediği tutar 88 TL, gerçekten bası yarasından korunmak için almanız gereken minder 8-10 bin TL ödememiz gerekiyor.

İşitme cihazları, ortez/protezler ile birçok destek aracının da ya geri ödeme tutarları düşük ya da işe yarar nitelikte değil. Buna karşın hasta taşıma lifti, banyo ve tuvalet ekipmanları ve daha birçok medikal araç gereç SGK kapsamında değildir. Yine engelliler ile hastaların kullandığı birçok medikal sarf malzeme için yurttaşlar her ay katlanılmayacak seviyelere varan farklar ödemektedir. Palyatif bakım gereken yurttaşlar kaderlerine terk edilmiş durumdadır. SMA’lı çocukların durumunu her gün izlemekten kahroluyoruz.

Durum böyle iken, nasıl olabilir de Türkiye, dünyanın en geniş kapsamlı sosyal güvenlik sistemine sahip olabilir? Yurttaşlar gerek SGK’nın dar geri ödeme politikaları gerek döviz artışları gerekse de yıkıcı enflasyon altında kalmaktadır ve derin bir yoksullukla mücadele

Bu iktidarın, engelliler için söyleyebileceği bir sözü olabilir mi bilmiyorum ama şunu bilmeleri gerekir. Hasta altı bezini dahi doğru dürüst ödemeyen SGK’nın yurttaşları mecbur ettiği yöntemleri burada anlatmaya utanırım. Engelliler derin bir yoksulluk içinde yaşama tutunmaya çalışıyor. Birileri lüks içinde yaşam sürdürürken nüfusun önemli bir kesimi inanılmaz şartlar altında yaşamını sürdürmeye çalışıyor.” Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi