Ceylan’ın yaptığı açıklama şöyle: “İlk kez sağlık emekçisine yönelik 3600 ek gösterge vaadi 2018 Mayıs ayında gerçekleşmiş olup, dün itibariyle düzenleme hükümetçe açıklanmıştır.

Düzenleme ile; 107 bini Sağlık Bakanlığında çalışmak üzere 180 bin hekimin emeklilik maaşında geçerli bir iyileştirme yapılmamıştır, Özel sektörde görev yapan 289 bin sağlık emekçisinin emeklilik maaşlarında iyileştirme yapılmamıştır, Taşerondan kadroya geçiş yapan 4/D sağlık işçilerin emekli maaşlarındaki sefalet düzeyine ilişkin bir iyileştirme getirmemiştir.

 Ülkemizde Mayıs ayı açlık sınırının 6.017 tl olarak açıklanmıştır. Düzenleme ile 30 yıl hizmeti olan sağlık emekçilerine 3600 ek gösterge ile elde edeceği 6.861 tl emekli maaşı, iyileştirme olarak sunulmaktadır. Kamu emekçilerinin 4 yıllık beklentisi tüm emekçileri kapsamayan açlık sınırı düzeyinde maaş ile hayata geçmiştir. Sağlık emekçilerine düzenleme ile bir iyileştirme yapıldığı ifade edilse de, yapılan düzenleme ile sağlık emekçilerinin emeklilik gelirlerini, geçen seneki reel gelirlerine bile taşımamıştır. Sağlık emekçileri ve emeklilerin maaş katsayılarının reel enflasyon yerine TÜİK’in belirlediği enflasyon üzerinden arttırılması ek gösterge düzenlemesi kadük duruma düşmüştür. 3600 ek gösterge düzenlemesi maaşlarımızda 1.234 tl arttırsa da, döviz kuruna göre kaybımız yeni düzenleme sonrası 968 tl’dir. Gram altın karşılaştırmasına göre ek gösterge düzenlemesine rağmen 550 tl’lik kaybımız bulunmaktadır. 2021 yılında 3000 ek gösterge üzerinden emekli olan kamu emekçilerinin emekli maaşı 7,5 gram altın düzeyindeydi.

Sadece bir yıl içinde 3000 ek gösterge üzerinden emekli olan kamu emekçilerinin emekli maaşları 5,7 gram altın düzeyine gerilemiştir. Dün itibariyle gerçekleşen düzenleme ile 3600 ek gösterge karşılığı elde edeceğimiz gelir emekli maaşlarımızı 7 gram seviyesine çıkaracaktır. 

Düzenleme ile emekli maaşlarımız 7 gram altın seviyesine yükseltse de 2021 dönemi emekli maaşımızın düzeyine taşımamıştır.

3600 ek gösterge düzenlemesi maaşlarımızda 1.234 TL arttırsa da, gram altın fiyatlarına göre kaybımız yeni düzenleme sonrası 550 TL’dir.

3600 ek gösterge düzenlemesine rağmen emekli sağlık ve sosyal hizmet emekçilerin yoksulluk sınırına göre bir önceki yıla göre kaybı 1.563 tl, döviz kuruna göre 968 tl, gram altın fiyatına göre kaybı 550 tl’dir.

İktidar son bir yıl içinde TÜİK eliyle emekli kamu emekçilerinin maaşlarında yaratılmış erimeyi ek gösterge düzenlemesi ile dahi kapatamamıştır. İktidarın bu gerçeklikle, tüm sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin kayıplarını gidererek, maaş kat sayısını yoksulluk sınırı üstüne çıkaracak şekilde arttırmalıdır.” Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi