2018 ürünü fındığın hasadı yaklaşırken, üreticilerin bahçelere erken girerek fındığı toplamalarının verim ve kaliteyi düşürüp, büyük oranda maddi zarara neden olacağı bildirildi.

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Başkanı ve aynı zamanda Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı da olan Sebahattin Arslantürk, fındık üretilen illerde oluşturulan komisyonların belirlediği tarihe göre sahil kesimlerinde en erken 1 Ağustos'ta fındık toplanmaya başlanabileceğini hatırlatarak, "Bu tarihten önce, yani erken yapılacak her toplama fındıkta hem verimi, hem de kaliteyi olumsuz etkileyecektir. Bunun parasal olarak bedeli de, zararı da büyüktür” dedi.

 

Fındığın tam olgunlaştıktan sonra toplanması gerektiğini, bunun için de borsa olarak geçtiğimiz yıllarda "Fındığı daldan değil yerden toplayın" kampanyası da yaptıklarını belirten Arslantürk şunları söyledi: “Bu kampanyada yaptığımız değerlendirmede, normal zamanında toplanan fındıkların miktarı ile randımanında erken toplananlara göre en az yüzde 15 artış tespit edilmiştir. Bu gerçekten hareketle, 600 bin tonun üzerinde bir rekolteye sahip 2018 ürününün tamamının erken toplandığını varsayarsak, kaybın total yüzde 15 üzerinden yaklaşık 90 bin ton olması demektir. 90 bin ton kaliteli fındığın bedeli de kilosu 10 liradan bile olsa 900 milyon lira demektir. Neredeyse tamamını ihraç ettiğimiz fındıkta böyle bir kayba sebebiyet vermemiz, hem üreticinin kesesine, hem de devletimizin kazanacağı dövize zarar demektir."

 

“Yerden toplamak randıman yükseltiyor”

Arslantürk, arazi yapısı müsait olan üreticilerin fındığı daldan değil, tam olgunlaştıktan sonra silkeleyerek yerden toplamasının hem işçilik maliyetlerini azalttığını, hem de randımanı yükselttiğini vurgulayarak; fındık gibi Karadeniz'in en önemli geçim kaynağı olan ve ülkede de tek başına tek kuruş ithal girdisi olmadan her yıl 2 milyar doları aşkın döviz kazandıran bir ürüne her aşamada gereken hassasiyetin gösterilmesi gerektiğini vurgulayarak, bunun en önemli aşamasının da yerinde ve zamanında hasat olduğunu sözlerine ekledi.

700 bin hektarı aşkın bir alanda üretim yapılan Karadeniz illerinde fındık toplama tarihleri sahil, orta ve yüksek olmak üzere 3 ayrı kesimde ayrı ayrı belirleniyor. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi