Rahim ağzı kanseri, nedeni tamamen aydınlatılmış bir kanser olup önlenebilir bir hastalıktır. Tarama ve erken teşhis ile tedavisi yüzde yüz mümkün olan rahim ağzı kanseri, günümüzde kanserden ölüm nedenleri arasında çok geride yer almaktadır. Rahim ağzı kanser taramasını düzenli yaptıran bir kadının rahim ağzı kanserinden ölmeyeceğini söylemek mümkündür. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) rahim ağzı kanserinin bütün ülkelerde ülke çapında taranmasını önermektedir.

Altınordu, Fatsa ve Ünye ilçelerimizde bulunan KETEM’lerde, İlçe Sağlık Müdürlüklerinde, Toplum Sağlığı Merkezlerinde ve Aile Sağlığı Merkezlerinde, 30-65 yaş grubundaki kadınlar 5 yılda bir HPV testi ile taranmakta, pozitif çıkan olgular Pap smear testi ile tekrar değerlendirilmektedir. Rahim ağzı kanseri taramaları ücretsiz olarak yapılmaktadır.

1 Ocak-31 Ocak tarihleri arası Rahim Ağzı Kanseri Farkındalık Ayı olması sebebiyle Ordu il Sağlık Müdürlüğünce telekonferans yoluyla bir eğitim düzenlendi. İlimiz KETEM çalışanları, Aile Hekimleri, Aile Sağlığı Çalışanları, İlçe Sağlık Müdürlükleri ve Toplum Sağlığı Merkezleri çalışanlarının katılım sağladığı toplantıda, Ordu Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Uzmanı Dr. Duygu Altın tarafından rahim ağzı kanserinde dünyada ve ülkemizdeki tarama, teşhis ve tedavide güncel yaklaşımlar anlatıldı. Haber Merkezi

 

Editör: Haber Merkezi