Ramazan ayının gelmesiyle birlikte durgun olan piyasaların hareketlenmesi bekleniyor. Özellikle küçük esnaf işlerinin artacağı yönünde bir beklenti içine girerek, kışın uğradığı zararı Ramazan’da çıkarma derdinde.

“Vatandaş ete hasret”

Et fiyatlarında özellikle ülkemizde çok büyük sıkıntılar olduğuna değinen Arzu Kasap sahibi Ali Eren; “Ülke olarak pahalı et tüketiyoruz. Bu aslında aşılamayacak bir sorun değil. Etin pahalı olmasının nedenlerinden birisi hayvan besleme mantığında yapılan yanlışlıklar. Bugüne kadar ülkemizde 'süt ırkı hayvanlar et ırkı' yapılmış. Yani süt veren hayvan kesilerek et ihtiyacı giderilmeye çalışılmış. Dolayısıyla artık kesilecek hayvan kalmadı. Köylerimizde, yaylalarımızda da hayvancılık yapan çok yok. Eskiden bir köye giderdik, birkaç aylık et ihtiyacımızı giderirdik, şimdi boş dönüyoruz. Bu yüzden et fiyatları aldı başını gitti. Etin pahallılığı yüzünden işlerimiz bu yıl oldukça durgundu. Ramazanın gelmesi ile az da olsa hareketlilik bekliyoruz. Şu anda kuşbaşı ve kıymanın kilosu 35 TL. Vatandaş yarım kilo olarak almayı tercih ediyor. Fiyat dolayısıyla beyaz ete rağbet arttı ama Ramazanda durumun değişmesini bekliyoruz” dedi.

“Siyaset piyasaları vurdu”

Esnaf olarak Ramazan bereketinden nasiplenmeyi beklediklerini söyleyen esnaf Metin Palavar; “ Artık Ramazana sayılı günler kaldı. Şu anda çarşı pazarın baya hareketli olması lazım ama vatandaş son 2 günü bekliyor sanırım. Piyasalar çok durgun. İçinde olduğumuz siyasi durumdan dolayı piyasalarda bir istikrarsızlık var. Vatandaşın alım gücü oldukça düşük ama Ramazan bereketiyle gelirmiş derler. Biz de esnaf olarak bu bereketten nasiplenmeyi bekliyoruz. Şu an sebze meyvenin fiyatı iyi mevsim normallerinde bir tek limon biraz pahallı. Kilosu 6 TL oldu. Özellikle kuru gıda, bakliyat Ramazanda en çok tüketilen besinler arasında. Eriştelerin poşeti5, kilosu 7 TL. Kuru yufkaların kilosu da7 TL. Çarşıya pazara gelecek hareketliliği dört gözle bekliyoruz. ” diye konuştu.

“Piyasalar hareketlenecek”

Pazarcı Serkan Polat ise baharda bile istenilen satışı yapamadıklarını belirterek; “ Ramazana az bir süre kaldı. Sebze meyvenin fiyatı gittikçe düşüyor. Kışın özellikle patates fiyatı vatandaşı çok mağdur etti. Ama taze, yeni ürün çıktıkça fiyat düşüyor. Ramazanda vatandaş mecburen alışveriş yapacak. Piyasalarda biraz olsun hareketlenecek” dedi. Ordu Yorum/Neşe Çakar/Özel Haber

Editör: Haber Merkezi