Ferrero Fındık, Değerli Tarım kapsamında gençleri ve çocukları bilinçlendirmek amacıyla Tüvana Okuma İstekli Çocuk Eğitim Vakfı (TOÇEV) ile birlikte hazırlanan “Bugün Benim, Gelecek Benim” Projesi’ni başlattı. Proje ile ilgili düzenlenen basın toplantısında proje kapsam ve etkinlikleri tanıtıldı. Düzce’de başlayan ve Sakarya, Ordu, Giresun ve Trabzon olarak 5 şehirde uygulamaya konulan projenin Ordu da ayağı gerçekleşti. Proje kapsamında Ordu 75. Yıl Cumhuriyet Ortaokulu ve Cumhuriyet Anadolu Lisesinde düzenlenen etkinlikler dün de Fatsa’daki çeşitli okullarda devam etti. Proje’nin temel hedefi, bölgedeki çocuk ve gençlerin kişilik gelişimlerini güçlendirerek geleceklerini belirleyecek mesleki fırsatları yerinde anlatmak ve bölgenin gelişimine katkı sağlamak.

 

İlk ayağında 11-14 yaş arası gençlere ulaşılması hedeflenen proje kapsamında TOÇEV eğitmeni psikologlar aracılığıyla çocuklara öncelikle kendi özelliklerinin farkında olmaları, sahip oldukları haklarını bilmeleri ve sınırlarını korumaları ve sonrasında ise diğer çocuklar ve arkadaşlarının haklarını korumalarına yönelik eğitimler verilerek psikososyal atölye çalışmaları yapılacak. Çocuk İşçiliği ile Mücadele Yılı olan 2018’de, çocuk işçiliğine karşı bilinç ve farkındalık yaratmak da projenin hedefleri arasında. Projenin ikinci ayağında ise, 15-17 yaş arasındaki gençlere, gerçekçi gelecek hedefi belirlenerek yeteneklerine uygun meslek seçimi ve eğitimleri konularında destek olunması amaçlanıyor. Gençlere, ziraat, gıda gibi meslek seçeneklerini sunmak ve maddi imkânsızlıklar ya da ailevi nedenlerden dolayı üniversiteye gidememeleri halinde, mevcut fırsatlar konusunda farkındalığın artırılması hedefleniyor.

Tarım bölgesi olan şehirlerde, ziraat/gıda veya toplum sağlığı gibi toplumsal fayda sağlayan işlerin yanı sıra, aile mesleğinin de profesyonel olarak yapılabileceği konusunda eğitim verilecek. Tercihlerini daha doğru ve sağlıklı yapabilmeleri için çeşitli destekler sunulacak. Rol model olabilecek başarılı genç çiftçiler üzerinden, küçük merkezlerden büyük şehirlere göç etmek dışında da bir tercihleri olduğu gösterilerek, tarım ve hayvancılığın sürdürülebilirliğinin vurgulanması da hedefler arasında.

 

‘Bugün Benim, Gelecek Benim’


Resmî ve özel tüm okullarda öğrenim gören 11-14 ve 15-17 yaşları arasındaki öğrencilere yönelik olan ‘Bugün Benim, Gelecek Benim’ projesi, Milli Eğitim’in öncülüğünde belirlenen okullarda, pedagog ve psikologlar eşliğinde çocuklara tarımsal mesleklerin tercih edilebilirliği açısından bir zemin hazırlıyor. Öğrencilere, ilgi alanlarını belirlemeye yönelik anketlerin yapıldığını ifade eden TOÇEV Yönetim Kurulu üyesi Betül Mermertaş, bu sayede mesleki yatkınlıkların araştırıldığını ve kendi sınırlarını fark etmeye imkân sağladığını belirtti. Mermertaş, 2018 yılını kapsayan süreçteki proje bitiminde, 150 sınıfta uygulanmış olacak proje hakkında şunları aktardı: “‘Bugün Benim, Gelecek Benim’ projesi, psikososyal atölye çalışmalarının yanı sıra, metodolojik çalışma da içeriyor. 11-14 yaş grubundaki öğrencilerin duygusal zekâ düzeyi, umutsuzluk düzeyleri, 15-17 yaş grubundaki öğrencilerin ise gelecek hedefleri hem çalışma öncesi, hem de sonrasında, bilimsel psikolojik ölçekler aracılığı ile ölçülüyor. Bu ölçümlerle projenin etkisi ve gençlerin gelecek algısı tespit ediliyor. Elde edilen veriler, grup içi ve gruplar arası karşılaştırmalarla Türkiye’de akademik literatüre katkı sağlamak üzere derleniyor.”

Projeyi değerlendiren Ferrero Sosyal Sürdürülebilirlik Koordinatörü Melike Kıratlı ise “‘Bugün Benim, Gelecek Benim’ projesinin temel hedefi, karakter ve kişilik gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlamış, kendi haklarını bilen ve empati yapabilen çocuklar yetiştirerek, ileride gençlere kendi bölgelerinde güzel bir gelecek olabileceğini göstermek, geleceğini daha bilinçli seçen gençler yetiştirmek ve çiftçiliğin de bu seçeneklerden biri olarak görülmesini sağlamak. Değerli Tarım’la bölgede yaydığımız teknoloji destekli tarım uygulamalarını benimsemiş gençler yetiştirerek dolaylı yoldan ülkemiz tarımının geleceğine profesyonel katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Fındık, gelecek nesillere miras kalacak

Ferrero Fındık Kurumsal İlişkiler ve İletişim Direktörü Yasemin Taşkın da, fındığın geleceği noktasında, gelecek nesillerin sorumluluk sahibi olması gerektiğinin altını çizerek “Karadeniz ve fındık bizim için çok önemli bir değer. Fındığın geleceği konusunda, gelecek nesillerin de mutlaka bir sorumluluk sahibi anlayışına sahip olmaları gerekiyor. Bugün fındık tarımı, 40-50 yaş üzeri insanlar tarafından yapılıyor ve bu fındığın gelecek nesillere miras olarak bırakılması lazım. Bu anlamda bizler de tarım sektörü ve tarıma bağlı diğer sektörlerde, genç insanların teknolojiyi kullanarak daha farklı şekilde tarım yapabilecekleri ve bunu meslek olarak görebileceklerini anlatmak istedik.” dedi. Ordu Yorum/Yasemin Kuzu

Editör: Haber Merkezi