Fındık bahçelerinde kendiliğinden yetişen ve doğal bir antibiyotik kabul edilen bahçe mantarı, halk arasında fındık tirmidi olarak da biliniyor. Nadir yetişen bir mantar türü olduğu ve hava muhalefeti yüzünden üründe azalma yaşandığı için bu yıl yüksek fiyatlardan satılıyor.

Çarşamba Pazarı’nda fındık mantarı satışı yapan ve satışları değerlendiren Can Kuru, “Fındık tirmidi de dediğimiz bahçe tirmidi Karadeniz’e mahsus bir üründür. Fındığın olduğu yerler dışında yetişmez. Ürünler bu yıl mevsim ve hava şartlarından etkilendiği bu nedenle de az çıktığı için fiyatlar da onunla orantılı olarak yüksek rakamlarda seyretti.  Kendi doğal halinde yetişse bile yine de çok zor zahmetlerle meydana geliyor. Kimi zaman çok az ürün elde edebiliyoruz.  Ürünümüzü köylülerden temin ediyoruz. Onlar topluyor bizler de satışını yapıyoruz. Bu yıl da bu yüzden tezgâhlarda 25 lira civarında bir fiyatla seyrediyor. Fiyatlar yüksek olunca satışlar da doğal olarak etkileniyor. Fındık tirmidi normalde olduğu zaman tonlarca ürün elde edebiliyoruz ancak şu anda elimizde hepsi toplam 250 kilo var. Böyle olunca nakliye gibi masrafların da karşılanabilmesi için fiyat yükseliyor. Satışlarımız genel olarak fena değil ama halkın durumu da belli. Ordu küçük bir yer olduğu için büyük oranda da işsizlik var. Malum fındık fiyatı da düşük. Bundan dolayı tabi ki de insanlar her ne kadar yemek istese de çok fazla bir alım gerçekleştiremiyor. Keşke ürün her sene bol olsa da her sene satabilsek. Ama maalesef bazen oluyor bazen olmuyor. Talep çok ama fiyattan dolayı herkes yiyemiyor ne yazık ki. Biz isteriz ki 10 liradan 15 liradan satalım da herkes yiyebilsin. Geçen yıl uygundu. 10 liradan 15 liradan satış yaptık. Çünkü ürün bol oldu.” şeklinde konuştu. Geçim kaynağının ürün satışları olduğunu ifade eden Kuru, “Dönemsel olarak dağ tirmidi, tavuk tirmidi, geyik tirmidi gibi satışlarımız da oluyor. Şu sıralar istiridye tirmidi satışları yapılıyor ancak o yetiştirme bir ürün.  Biz sadece doğal mantar satışı yaptığımızdan bizde mevcut değil. Mantar dışında kestane, sezonuna köre de sebze ve meyve satışları da yapıyoruz. Geçim kaynağımız bunlar.” dedi.

Ordu’da kışın dahi sofralardan eksik olmayan fındık tirmidinin bol suyla yıkandıktan sonra soğanla kavurma, közde kızarma, tavada mısır ekmeği ile kızartma ya da kışlık olarak tuzlama gibi birçok tüketim şekli bulunuyor. Ordu Yorum/ Yasemin Kuzu

Editör: Haber Merkezi