Karadeniz Fındık ve Fındık Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Osman Sabır, 2021-22 sezonunun beklenen tonajdan daha fazla bir ihracat yakaladığını ifade ederek; “Geçen hafta yaklaşık 330 bin tonları geçmeye başladık. Ağustos sonu itibariyle 335 336 bin ton civarında bir ihracatla kapanacak. Biliyorsunuz geçen sene ki sezonda 295 bin ihracatımız oldu. Tonaj bazında ihracatımız iyi gitti. Tabi ki gelir bazında 2 milyar dolar civarında kalacağız o konuda biraz kaybımız var. Kur artışları ile beraber düşen fiyatlar oluştu dolar bazında. O baz etkisiyle beraber biraz dolar bazında düşmüş olacak. Ondan sonra artık 300 bin tonları aşan ihracatlara alışacağız gibi geliyor. Eskiden 250 bin tonlarda kalıyorduk şimdi 2019 sezonunda 343 bin 500 tonla beraber tarihi rekor kırılmıştı. Bundan sonraki süreçte bu ihracatın tonaj olarak artmasını hedefliyoruz. Zaten rekolteler de bunu gerektiriyor. Biliyorsunuz bu sene ki rekolte devlet tarafında 760 bin ton civarında belirlendi.  Bütün dünyada da bir üretim artışı var fındıkta. Buna göre ülkelerin pazarlamaları yeni sezonda bir gelişim gösterecektir. Başta bir fiyat ayarlamaları olacaktır. İnşallah yeni sezon açıldığında bunu göreceğiz. Şuan da duyumlarımız biraz daha kalite tarafında başka ülkelerde biraz ince özellikle İtalya tarafında daha ince oranlarda fındık var. Türkiye’de de geçen seneye oranla fındık boyut olarak ufak olacaktır ama tonaj bazında yüksek olacağımız için bir şekilde rekabete gireceğiz.” Şeklinde konuştu.

Yeni hedef Hindistan !

Sabır şöyle devam etti: “Çin pazarı son 5 yıldır çift haneli devamlı büyüme gösteriyor. Bizim önümüzdeki yılların projeksiyonunda Türkiye’nin sınıf ihracatında Çin’in ilk 5 ülkesi içerisine girmesini hedefliyoruz.  Yeni hedef ülkelerimiz Hindistan, diğer kuruyemişlerin tüketiminin çok büyük miktarda yapıldığı bir ülke. Hindistan pazarına da aynı Çin şeklinde bir artışa girebilirsek Türkiye ihracatında büyük olumlu bir hava yaratacaktır fındık için. Mesela badem de dünyada Hindistan tüketimi sayılı ülkelerin içerisinde. Biz oradan biraz pazar payı alabilirsek Türkiye’deki fındık ihracatını toptan pazar payı içerisinde artış olacaktır.  Pandeminin yaşandığı kapanma dönemlerinde atıştırmalık olan kısımda aslında pazar payları arttı kuruyemişlerin  çünkü evlere tıkıldı insanlar, daha çok evler de tükettiler o olumlu oldu fakat açıldıktan sonra burada asıl konu pazarlarda ki daralma yani nereden geliyor ,bu Rusya-Ukrayna savaşının getirmiş olduğu Avrupa’da da olsun başka ülkede de olsun enflasyonist baskı var. Özellikle enerjiden gelen, orada biraz durgunluktan dolayı biliyorsunuz fındık tüketimi genelde çikolata sanayiinde oluyor işte bu yapılan çalışmalar da  arkadaşlarla toplantı esnasında belirttiler. Sürülmelik kremalarda artış var tüketimde. Ama direk tüketim olan fındık paketlerinde düşüş var. Çikolata da tablette düşüş var. Bunlar birbirini dengeleyecektir diye düşünüyorum.”

TMO’nun piyasada olması gerekiyor!

TMO’nun müdahil alım yaptığını ifade eden Sabır; “Aslında piyasada bir şekilde regülasyon yapmaya çalışıyor. Özellikle rekoltenin çok yüksek olduğu dönemlerde de ihracattan artan kısmı alıp sonradan değerlendirme vakfından kullanılıyor. TMO’nun bir şekilde piyasada olması gerekiyor fiyat mekanizması konusunda bir şey söylemek bizim için zor biz sonuçta ihracat pazarlarında diğer ülkelerle beraber bir rekabet halindeyiz. TMO’nun fiyatı biraz ilk başta piyasaya yüksek gelebilir ,bizim ihracat pazarımıza. Yerel piyasa da nasıl olacağını gelişeceğini Eylül ayında hep beraber göreceğiz. Şuan da bir fiyat oluşmuş değil. Fiyat mekanizması ne zaman gelişecek benim kanımca TMO’ya ilk mallar 22’sinden sonra verilmeye başlanacak, orada hızlı bir alım yaparsa piyasada bir dengeleme olacak ama yavaş alım yaparsa dengeleme biraz daha aşağı doğru olacak. Ürün kurutma konusunda zaten vatandaşımız artık bence daha tecrübeli çünkü TMO’nun da biliyorsunuz alım kriterlerinin en başında rutubet geliyor. Orada hiçbir esnemeleri yok. Hava şartları da fena gitmiyor Karadeniz’de. Bu sene inşallah kurutmanın iyi olacağını düşüyorum. Geçen sene yağmurlu bir sezon geçirmiştik, çok zor şartlarda kurutmalar olmuştu. Bu sene daha kolay bir kurutma dönemi geçireceğimize inanıyorum. Şimdiden bütün üreticinin ürününün kendisi için hayırlı olmasını diliyorum.” Dedi. Ordu Yorum/Neşe Altaş

Editör: Haber Merkezi