İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile İlçe Müdürlükleri işbirliği içerisinde fındıkta, külleme başta olmak üzere fındıktaki önemli hastalık ve zararlılara karşı mücadele yöntemlerinin anlatıldığı, “Fındıkta Entegre Mücadele Tarla Okulu Eğitimleri” kapsamında 19 ilçede gerçekleştirilen eğitimler tamamlandı.

 

Çatalpınar'da gerçekleştirilen Tarla Okulu Eğitimine katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz; “Ülkemiz Dünya fındık üretiminin yüzde 75’ ini tek başına üreten lider ülke konumundadır. Dünya fındık üretiminin yüzde 25’i ise ilimiz çiftçileri tarafından üretilmektedir. Fındık bahçelerimizin yaşlanmış olması, arazi yapımızın engebeli olması, üreticilerimizin bahçelerinde bakım ve besleme konularında yaptıkları yanlış uygulamalar, verim ve kaliteyi olumsuz etkileyen unsurlardır. Bizler coğrafi şartları değiştiremeyiz ancak budama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele konusundaki eksiklerimizi gidererek verim ve kalite düşüklüğünün önüne geçebiliriz. Bu kapsamda İl müdürlüğü olarak yapmış olduğumuz çalışmalarla son 6 ayda 60 adet, 2015 yılından bu yana ise tüm ilçelerimizde 100’ün üzerinde örnek bahçeler oluşturduk. Bu bahçelerimizde dekara verimi 300-350 kg'a kadar çıkartarak lider ülkeye yakışır verim ve kaliteye ulaşılabileceğini çiftçilerimize gösterdik.” dedi.

Fındıkta verim ve kaliteye ciddi derecede etkisi olan hastalık ve zararlılarla mücadele konusuna değinen Yılmaz; “İlimizin ana geçim kaynağı olan fındığın en önemli hastalıklarından biri olan külleme, özellikle son yıllarda fındığın miktar ve kalitesine ciddi zararlar vermiştir. Hastalıkla mücadele mümkün olup, öncelikle kültürel tedbirler olan budama, dip sürgünü temizliği, yabancı ot mücadelesi ve bulaşık bitki artıklarının imhası işlemlerinin tekniğine uygun olarak yapılması gerekmektedir. Kimyasal mücadele ise bizlerin en son çare olarak başvurması gereken bir yoldur. Önceki yıllarda da İlimizde hastalık görüldüğünden belirtiler görülmeden çotanak oluşum aşamasından itibaren hastalığın seyrine göre 3-4 defa ruhsatlı ilaçlarla tam bir kaplama şeklinde mücadele yapılması gerekmektedir” diye konuştu. Haber Merkezi

 

Editör: Haber Merkezi