Sezon başında 24 liradan satılan fındığın fiyatı, bugünlerde 32 liraya kadar yükseldi. Fındığını bekleten üreticiler fiyattan memnun olurken, önümüzdeki sezonun fındık fiyatının da artan maliyetler göz önünde bulundurularak 30 TL üzerinden değerlendirilmesini istedi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, “Fındıkta şuan hem ihracat rakamları iyi hem de doların yükselmesi ile fındık fiyatı belirli bir seviyeye geldi. Hasattan sonraki hem TMO’nun fiyatı hem de serbest piyasanın o günkü fiyatlarına baktığımızda bugün dolar seviyesinin yine altında gerçekleşen bir fiyat olarak görüyoruz. Fındık fiyatı şuan 3 dolar seviyesinde TMO2nun fiyatı ise 40 TL’nin üzerinde olması gerekiyor. Hasattan sonra eylül ayında 24 lira serbest piyasa fiyatıydı oda en 38 TL seviyelerinde olması gerekiyordu” dedi.

Soydan, şöyle devam etti: “Şuanda yükselen fiyatları tabi ki önemsiyoruz ama üreticilerimizin yüzde 80’inde fındık kalmadı.  Elinde fındığı olan üreticilerim bu fiyatı değerlendirecektir.

Fındıkta maliyet artık fazlasıyla yükseldi. Önümüzdeki yılın fiyatları artık bu rakamlar üzerinden konuşulmalı. 30 TL üzeri bir fiyatı hasattan sonra bekliyorduk. Eğer öle olsaydı birçok üreticimiz yararlanmış olacaktı. Yeni  hasat döneminde artık artan maliyetler üzerinde bir fiyatın verilmesi şart. Sürecin yakinen takipçisi olacağız.” Ordu Yorum/Neşe Çakar Erkin

Editör: Haber Merkezi