Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ordu Stadyumu, Fatsa OSB ve eğitim yatırımları ile yapımı tamamlanan diğer projelerin toplu açılış törenine katılmak ve üreticinin merakla beklediği fındık fiyatını açıklamak üzere Ordu’ya geldi. Vatandaşlar Altınordu Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen açılış törenine akın etti.

Son 20 yılda Ordu’ya 32 milyar lira kamu yatırımı yapıldığını söyleyen Erdoğan; “Eğitimde 3 bin 801 adet yeni derslik inşa ettik. Üniversitemizi bu şehre biz kazandırdık. Gençlik ve sporda 4 bin 290 kişi kapasiteli yükseköğrenim yurt binaları açtık. Stadyum olmak üzere toplam 9 adet spor tesisi inşa etik. Sosyal yardımlarda ihtiyaç sahibi vatandaşlarımız şehit yakınlarımıza, yaşlılarımıza, engellilerimize toplamda 4 buçuk milyar lira tutarında kaynak aktardık.” Dedi.

Ordulu çiftçilere 4 buçuk milyar tutarında destek

Sağlıkta 12’si hastaneden oluşan toplam 52 adet sağlık tesisini Ordu’ya kazandırdıklarını söyleyen Erdoğan, “Ordu şehir hastanemizle birlikte 5 sağlık tesisinin inşası 7 sağlık tesisinin ihalesi ise proje ve arsa süreci devam ediyor. Çevre ve şehircilikte Ordu’da 495 konut yaparak hak sahiplerine teslim ettik. 74 konutun yapımı devam ediyor. Ayrıca şehrimizdeki 5 alanda dönüşüm çalışmalarımız da sürüyor. Yaptığımız tünellerle uzakları yakın ettik. Yapımı süren Ordu Mesudiye Koyulhisar yolu ile ordu Ulubey ayrımı Kabadüz yolunu yılsonuna kadar bitirmeyi planlıyoruz. Toplam maliyeti 6, 2 milyar lira olan proje bünyesinde tünellerin köprülerin olduğu ordu çevre yolunun kalan bölümlerini seneye tamamlıyoruz. Şuanda Ordu Giresun Havalimanımızın yolcu sayısı geçtiğimiz yıl 740 bin 653 olarak gerçekleşti. Tarım ve ormanda Ordu’ya 3 baraj ile bir gölet inşa ettik. Ordulu çiftçilerimize son 20 yılda toplam 4 buçuk milyar tutarında tarımsal destek verdik. Sanayi ve teknolojide şehrimize 2 organize sanayi bölgesi, bir araştırma geliştirme merkezi, Ordulu iş adamlarımıza toplamda 2 milyar lira tutarında kredi teşviki verdik. Ünye, Fatsa ve Ordu’ya doğalgaz arzı sağladık. Ordu stadını 485 milyon lira yatırımla tamamlayarak şehrimizi 20 bin kişilik bir tesisle buluşturduk. Fatsa Organize Sanayi Bölgesinde toplamda 2 bine yakın istihdam oluşturan 577 milyon liralık yatırımla 11 fabrikayı üretime geçirdik. Tüm yatırımların ülkemize ve Ordumuza hayırlı olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.

Fındık alım fiyatı 54 lira

Merakla beklenen fındık fiyatını açıklayan Erdoğan, Türkiye’nin ihracatında fındığın önemli bir yeri olduğunu söyledi. Geçtiğimiz yıl dünyanın 122 ayrı ülkesine 2 milyar 300 milyon dolara yakın bir bedelle 344 bin tondan fazla fındık satıldığını ifade eden Erdoğan; “ Ordu hem üretim alanı hem rekolte itibarı ile ülkemiz fındığının yaklaşık 3’te birini gerçekleştiriyor. Rekolte bakımından samsun, Giresun, Sakarya, Düzce, Trabzon, Zonguldak gibi şehirlerimiz de Ordu’yu takip ediyor. İktidara geldiğimizde fındığın alım fiyatı 1 doların altındaydı. Bu yüzden çoğu bahçe bakımsız kalmış, insanlar âdete üretime küstürülmüştü. Şimdi biz bu rakamı 3 doların üzerine çıkardık. Bu yıl da küresel ekonomik krize, ülkemizin yaşadığı sıkıntılara rağmen, fındık üreticilerimize emeklerinin karşılığı olan bir alım fiyatı vermek için tüm şartları zorladık. İnşallah beklentimiz fındıkta rekoltenin geçen yılın üzerine çıkmasıdır. Bugün açıklayacağımız fiyat ile hem üreticinin gelirini arttıracağımıza hem de ihracatımızı yükselteceğimize inanıyorum. Toprak Mahsulleri Ofisimiz 2022 alım sezonunda yüzde 50 sağlam esasına göre kabuklu fındığa kilogram başına levanten kalite için ve bu arada Giresun kalite için alan destekli olarak ortalamasını 54 TL olarak inşallah açıkladık. Hayırlı olsun, bereketli olsun. Yüksek randımanlı fındığın fiyatına 54’ün içinde 2 de var. Alan bazlı ödeme, mazot ve gübre destekleriyle birlikte fındık alım fiyatımız inşallah bu şekilde 54 liraya çıkıyor. Bu yılın alım fiyatı ülkemize ve üreticilerimize hayırlı olsun. Aleverecilere dalaverecilere sakın parayı kaptırmayın. Toprak Mahsulleri Ofisimiz tüm hazırlıklarını tamamlamıştır. Hasat ve kurutma işlemlerinin ardından inşallah fındıklar depolara girmeye başlayacaktır. Bu duygularla bir kez daha açılışını yaptığımız eserlerin ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” Diye konuştu. Ordu Yorum/Neşe Çakar Erkin

Editör: Haber Merkezi