Partisinin Ordu İl Başkanlığında basın toplantısı düzenleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 Yıllardan beri fındığın sorunlarının konuşulduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun “Aynı şeyi tekrar ederek farklı sonuçlar alamayız” dedi.

Fındık için uzun süreli bir planlama yapılması gerektiğini belirten Torun; “Üreticiden nihai tedarikçiye kadar sorunlarımızı ortaya koymak zorundayız. Her yıl artan maliyetlere karşı bir mekanizmayı oluşturmak zorundayız ama maalesef bütün önerilerimiz reddedildi. Ordu’dan Giresun’a kadar yürüdük, mitingler yaptık, çalıştaylar yaptık ama kapı duvar hiçbir önerimiz gerçekleşmedi. Fındık 4 dolar olarak sabitlensin dedik ama geçen yıl 3.1 dolar olan fındık bu yıl 2. 8 dolar. Fiyatlar çakıldı, ileri gitmiyor. Kaybeden yine üreticimiz. Fındıktan elde ettiğimiz toplam gelir 2 buçuk milyar dolar. Dünyanın fındıktan elde ettiği gelir ise 120 milyar dolar. Rekabet Kurulu soruşturma başlattık diyor ama şuanda göstermelik bir şey yapıyorlar bunun da takipçisiyiz.” Dedi.

Sınıfta kaldılar!

Bitirilemeyen yollara da değinen Torun; “Fatsa çevre yolu yapılmadığı için her gün kazalar oluyor. Bu konuda hala projeye başlanmadı. Ünye akkuş Niksar yolu 19 haziran 2018’de Erdoğan geldi duble yol sözü verdi. Hala proje aşamasında ne olduğu belli değil. Yol yaptık köprü yaptık dediler ama Ordu’da bu anlamda sınıfta kaldılar.” Dedi.

Üretim maliyetleri arttı!

Ordulu üreticinin sorunlarını vurgulayan Torun; “Arıcılık önemli bir geçim kaynağı Ordu’da sahte ballarla, kaçak bal girişi ile arıcılığı da bitiriyorlar. Şekeri de kendi tekellerine aldılar onun üzerinde siyaset yapıyorlar, istediklerine veriyorlar. Arıcıları bile ayırdılar. Kivi üreticimiz de zorda: geçen yıl 8 liraya sattığı ürünü bu yıl 9 liraya satamıyor. Gübre maliyeti artmış, bütün girdiler artmış.” Diye konuştu.

Sata sata belediyecilik!

Ordu Büyükşehir Belediyesinin ne var ne yoksa satışa çıkardığını söyleyen Torun; “Biz kendi dönemimizde bir metrekare yer satmadık. Tam tersine arsa, arazi ürettik. Ama bu büyükşehir belediyesi göreve geldiğinden bu yana aynı ağababalarının yaptığı gibi sata sata bitiremediler bunların anlayışı sata sata belediyecilik anlayışı. Şuanda vatandaşın kamu hizmeti sürdürülen yerler olsun olmasın, yeşil alansa hemen vasfını değiştiriyorlar konuta çeviriyorlar. Ne varsa alıyorlar, satıyorlar ve Ordu’nun geleceğini karartıyorlar. Bu anlayışın artık Ordu’ya vereceği bir şey yok. Çok büyük mega projeler açıklandı ama görüyoruz ki yapılan projelerin hiçbiri gerçekleşmediği gibi büyük bir savurganlıkla büyükşehir belediyesinin üzerine ne varsa satıyorlar. Ordu halkı bunun farkında biliyoruz ki bu her yeri satan anlayış bu sattıklarının da hesabını verecek.” Şeklinde konuştu.

10 bin lira üzerinde olmalı!

Torun, 2023 yılı asgari ücretle ilgili soru üzerine, her asgari ücret arttığında vatandaşın satın alma gücünün aynı paralelde düştüğünü, vatandaşların da bu durumun farkında olduğunu söyledi.

Torun, "Siz ekonomiyi düzgün bir rotaya koymadıkça enflasyonu düşürmediğiniz sürece, ekonomiyi gerçek ayarlarına getirmediğiniz sürece asgari ücreti ne kadar artırırsanız artırın bu çabalar boş. Ama biz 'Yeni asgari ücret 10 bin liranın üzerinde olmalı' diyoruz. Ama bu da çözüm değil. Asıl önemli olan asgari ücretin artırılması kadar vatandaşın satın alma gücünün yükseltilmesidir. Burada gidişat kötü. Bu gidişatın düzeltilmesi lazım." Dedi.

Seyit Torun, seçimde sandık güvenliğine yönelik partide ne gibi hazırlıklar yapıldığına da değinerek, "Şu anda bunu iddia ederek söylüyorum. Sandık güvenliğiyle ilgili en hazır parti biziz. Bunu en iyi yönetecek parti de biziz." Diye konuştu. Ordu Yorum/Neşe Çakar Erkin

Editör: Haber Merkezi