Her yıl aynı tartışmaların yapıldığını ve sonuçsuz kaldığını vurgulayan Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, “Fındık üreticilerinin sorunları yerine ihracat ve fiyat üzerine tartışmalar yapılarak işi çıkmaza sokuyorlar. Tarım politikası içinde değerlendirilmesi gereken fındık üretimi ve üreticilerin sorunu göz ardı edilerek yalnızca fiyat üzerinden tartışmalar yapılıyor. Bu da fındık üreticilerinin oyalanmasına neden oluyor.” diyerek yıllardır fındığın stratejik ürün olarak değerlendirilmesinin gerektiğini ve üretici köylülerin örgütlemelerinin bir zorunluluk olduğunu söylediklerini dile getirdi.

Fiyat sonuçtur

Fındık fiyatının ne olacağı konusunda da değerlendirmede bulunan Poyraz, “Tartışılan konu önemli. Üretici emeğinin ve ürününün değerini almalı. Ancak bunun için altyapı oluşturulmalı. Fiyatı alıcı belirlediği sürece üretici zarar eder. Önce fındık fiyatı nasıl belirlenmeli, buna karar verilmeli. Üreticinin içinde olmadığı komisyonlardan çıkacak karar üreticinin aleyhine olur. TMO göstermelik fındık alıyor. Serbest piyasa denerek fındık alımı özel sektöre bırakıldı. Böyle olduğu sürece fındık fiyatının açıklanmasının anlamı yok.” dedi.

Fındık fiyatı nasıl belirlenmeli?

“Kapitalizm, aile tarımını yok ediyor. Şirketlerin tarımda egemen olmasını sağlıyor. Yoksullaşan üreticiler de göç ederek şehirlerde ucuz işçi oluyorlar.” diyerek durum tespiti yapan Poyraz, “Gübre, ilaç fiyatları yüzde 300-400 arttı. Akaryakıt fiyatları her akşam artıyor. Bu nedenle fındık fiyatının ne kadar olması gerektiği konusunda şu an bir şey denemez. Çünkü maliyetler sürekli artıyor. Önce fiyatı belirleme yönteminde anlaşmak gerekir. Fındık üreticilerinin taraf olduğu fiyat belirleme yöntemi üreticiyi memnun edebilir. Maliyet hesabı da yetmez. Enflasyon oranı ve geçim endeksi de hesaplara dahil edilmeli. Üreticinin fındığı sattıktan sonraki süreci kapsayan enflasyon tahmini de hesaplanmalı ki, üretici emeğinin ve ürününün karşılığını alabilsin. Şu an fındık toplama ücreti, işçi taşıma ücreti, patoz fiyatı belli değil. Fındık fiyatı son giderler de dikkate alınarak açıklanmalı. Ancak biliyoruz ki, tarım ve gıda şirketleri sezon bitiminde fiyatları baskılayıp düşürerek, yeni sezon fiyatını az tutmaya çalışıyorlar.” dedi.

Tarım desteği ve kooperatifleşme şart

Tarım desteği konusunda üretici köylüye değil şirketlere daha fazla destek olunduğunu iddia eden Poyraz, “Yasa gereği GSMH’ın yüzde 1’i tarım desteği olarak verilmeli. Ancak bu zamana kadar verilmedi. Tarım desteği artırılmalı ve devlet desteği yeniden yasalaşmalı. Üretici köylülerin kooperatifleşmesinin kolaylaştırılması için yasal düzenlemeler yapılmalı. Bunlar da yetmez. Demokratik halkçı bir tarım politikası gerekiyor. Emek Partisi bu talepli mücadelesini halk iktidarı mücadelesiyle de birleştirerek sürdürecektir.” dedi. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi