Sahil kesiminde bugün üreticiler hasat için bahçelerine girerek sıcağa rağmen el birliğiyle fındığını topluyor.

Bu kapsamda da Altınordu ilçesi Teyneli Mahallesi'ndeki bir üreticinin fındık bahçesinde resmi hasat programı düzenlendi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, burada yaptığı konuşmada, ilgili komisyon tarafından 13 Ağustos'un sahil, 16 Ağustos'un orta ve 24 Ağustos'un da yüksek kesim için hasat tarihi olduğunu anımsattı.

Soydan, fındığın Ordu, bölge ve ülke açısından çok önemli bir ürün olduğunu vurgulayarak, "Fındıktan yılda 2 milyar dolar civarında döviz girdimiz var. Yani yüzde 70'ini biz üretiyoruz, yüzde 85-90'ının da ihracatını yapıyoruz." dedi.

"İlimiz ekonomisine çok ciddi şekilde kazanç sağlayacaktır"

Üreticilerin hem tarım ve orman müdürlüklerinin hem de ziraat odalarının projeleriyle bilgilendirildiğini, bahçede dekar başı verimin arttırılmasına yönelik çalışmalar yapıldığını anlatan Soydan, şöyle devam etti:

"Üreticilerimiz de buna dayalı olarak yapmış oldukları çalışmanın meyvesini bu sene alıyor. Yani Ordu'da güzel bir verim artışı var. Geçen sene 167 bin ton olan rekolte bu sene 240 bin ton olarak şu an tespit yapılmış. Gerçeğe en yakın rekoltede bunu görüyoruz. Gerçekten önemli bir artış. Yani 70 bin ton civarında bir artış var. Bu da ilimiz ekonomisine çok ciddi şekilde kazanç sağlayacaktır."

Soydan, açıklanan fındık hasat tarihlerinin ürünün randımanı açısından önemli olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:

"Bu sene açıklanan 53 lira Giresun kalite fındık fiyatı, 52 lira da levant kalite fiyatı üzerinden baktığımızda da 1 randıman 1 lira olarak bize ekonomik olarak yansıyor. Bunun için randıman almamız lazım. Üreticinin bahçeden topladığı fındığın olgunlaşması lazım. Harmanına getirerek iyi kurutması gerekiyor. Fındığın iyi temizlenmesi önemli." AA

Editör: Haber Merkezi