Eğitimde açıklamalarda bulunan İl Müdürü Kemal Yılmaz; "Fındık ilimizin, bölgemizin hatta ülkemizin en önemli tarımsal ürünlerinden bir tanesi. Fındık öyle bir ürün ki emek harcandığında mutlaka karşılığını veriyor. Emeklerimizin karşılığını alabilmemiz içinde öncelikle fındıkta budama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele çalışmaları büyük önem taşımaktadır. Dolayısıyla üreticilerimizin mutlaka tekniğine uygun budama yapmaları ve toprak tahlili sonuçlarına göre yine tekniğine uygun gübreleme yapmaları gerekmektedir. Aynı zamanda hastalık ve zararlılarla zamanında mücadele etmeleri gerekmektedir. Atadan deden gelen alışkanlıklarımızı terk etmemiz lazım. Tüm bunlar yapıldığı takdirde verim ve kalitede ciddi manada artış sağlanmaktadır" dedi.

Yılmaz; "İl Müdürlüğü olarak fındıkta verim ve kalite artırmak amacıyla önemli projeler uyguluyoruz. Özellikle projeler kapsamında oluşturduğumuz örnek fındık bahçelerimizde dekara 400 kg verime ulaştığımız bahçelerimiz oldu. Bunların yanında eğimli bahçelerimizde cep teraslar oluşturuyoruz, teraslama yöntemiyle yeni bahçeler tesis ediyoruz. Tüm yaptığımız bu çalışmalar neticesinde ilimizde 2022 yılı üretim sezonunda 240 bin ton fındık üretimi gerçekleşti. Dünyada üretilen 4 fındıktan 1 tanesi ilimiz tarafından üretiliyor. Üretiminde lider olduğumuz fındıkta verim ve kalitede de lider konumuna geleceğiz. " ifadelerini kullandı.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Perşembe Ziraat Odası Başkanımız Arslan Soydan yaptığı konuşmada; "Fındıkta verimi artırmak için doğru budama ve gübreleme yapmamız şart. Bu bakımdan bugün burada üreticilerimize yönelik verilen uygulamalı eğitim çok önemli. İlimiz tarım arazilerinin eğimli ve bahçelerimizin her geçen gün yaşlanıyor olması nedeniyle tekniğine uygun budama ve gübreleme büyük önem taşıyor. " dedi.

Şenocak Fındık Firması Yönetim Kurulu Başkanı Cem Şenocak ise; "Fındıkta iyi tarım uygulamaları çok önemli. Fındık tarımında iyi tarımın daha da geliştirilmesi ve teşvik edilmesi lazım. Alan bazlı gelir desteğinin güncellenmesi gerekiyor. Fındıkta desteklemelerin özellikle iyi tarım yapan üreticilere verilen desteğin artırılması lazım. Tabi fındığın ana vatanı Ordu ve Giresun. Ordu ve Giresun'un fındıkta kaderi bir. Ancak ilimizde miras yoluyla arazilerimiz her geçen gün bölünüyor ve gençlerimiz göç ediyor. Arazilerimiz eğimli ve parçalı. Buda verimi olumsuz etkiliyor. Batı Karadeniz ve Samsun'a baktığımızda düz alanlarda üretim yapılıyor." dedi. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi