26 Ağustos Cuma günü, 50 randıman kabuklu fındık fiyatını 13 TL'den kapatan Borsa, yeni haftaya ise 11.90 TL'lik fiyatla başladı. Fiyatlardaki sert düşüş ise üreticileri hayal kırıklığına uğrattı. Serbest piyasada geçtiğimiz hafta 15 TL’yi bulan fiyatların ise yeni haftada 13.50 TL’ye kadar gerilediği bildirildi.

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, 2 günde yaşanan 1 TL 10 kuruşluk düşüşün normal olmadığını belirterek, ihracat sezonu öncesi oyuna başlandığını söyledi.

Düşüşün üreticiyi panikletmeye yönelik olduğu belirten Başkan Uğur Cörüt; "Bu düşüşün en büyük sebeplerinden biri geçmişte olduğu gibi fındıkta oyun oynanması. Önümüzde Kurban Bayramı ve okulların açılması gibi süreçler var. O yüzden  fındık fiyatlarını aşağı çekmeye çalışıyorlar. Üreticilerimiz kurban kesecek, çocuklarını okula gönderecek dolayısıyla fındıklarını satmak zorunda kalacaklar. Bunlar çok iyi bilindiği için fındıkta stratejik bir oyun oynanıyor. Serbest piyasanın altına gizlenerek, üreticinin hakkını yeme peşindeler. Zaten fındık az. Ne kadar oyun oynasalar bile bu yılki fındığın ihracatı karşılaması mümkün değil. Fındık iç piyasaya dahi zor yeter." dedi.

"Piyasayı takip edin"

Üreticilerin emanete fındık bırakmamaları gerektiğini yineleyen Cörüt; "Pazara ihtiyaç kadar fındık indirsinler ve mutlaka piyasayı takip ederek fındıklarını satsınlar. Çünkü her manavda ayrı fiyat var. Üreticilerimiz piyasayı gezerek, fındıklarını satarlarsa daha karlı olurlar."diye konuştu.

"Emaneti FİSKOBİRLİK'e bırakın"

Üreticinin FİSKOBİRLİK'i takip etmesini söyleyen Cörüt, şöyle devam etti: "FİSKOBİRLİK de fındık alıyor.  Piyasanın 10-20 kuruş üzerinde alacağını açıkladı, hatta emanet fındık da alıyor. FİSKOBİRLİK üretici kurumudur, illa ki emanete fındık bırakılacaksa FİSKOBİRLİK'e bırakılsın. Tüccara bırakmaktansa kendi kurumuna emanete bırakmakta fayda var." Ordu Yorum/Neşe Çakar/ÖZEL HABER

 

Editör: Haber Merkezi