Yüksek rakımlı ve yağışlı bölgelerde, ormanlarda ve bahçelerde kendiliğinden yetişen bir mantar türü olan Tirmit mantarı, halk arasında Kirmit adıyla da biliniyor. Nadir yetişen bir mantar türü olduğu ve hava muhalefeti yüzünden üründe azalma yaşandığı için yüksek fiyatlardan satılıyor.
Çarşamba Pazarı’nda tirmit satışı yapan Aysel Gözder, “Fiyatlar 25 ila 30 lira civarı arasında değişiyor. Halkımıza pahalı geliyor. 1 kilo fındıktan pahalı diyorlar. Bizim fındığımız yok, biz satıcıyız. Bizim geçim kaynağımız bu. Onların fındığı var, bizde fındık yok. Etten pahalı diyorlar ama eti bir defa yersin. Kirmitin yeri ayrı etin yeri ayrı. Mantar senede bir kez çıkıyor. Eti her zaman bulabiliyorsun, mantarı bulamıyorsun. Fiyatı yüksek deniliyor ancak gurbetçilerimiz varken mantar satışları gayet güzeldi. Gurbetçilerimiz gittiler. Yurtdışına, İstanbul’a gidenler buradan alıp götürdü. Pazartesi gününe kadar bu hafta fiyatlar biraz daha oynar. Okullar açıldıktan sonra mantar işi de durur. Şu anda pek fazla kirmit satıcısı yok, bizimle birlikte sadece iki tezgâhta satış yapılıyor. Fiyatı biraz yüksek olunca elde kalan da zarara girdiği için, belki satılır belki satılmaz düşüncesiyle kimse riske girmek istemiyor. Bizim satış yapabilmemizin nedeni de kendi müşterilerimizin, alıcılarımızın olması zaten. Alacaklarını bildiğimiz, zarar etme kaygısı pek yaşamadığımız için getirebiliyoruz. Satın almaya gelen bilerek geliyor yani. Seyyara çıktığımız için de orada satışlar daha yoğun gerçekleştiğinden pazarda satamasak bile seyyarda ürünü tüketebiliyoruz. Bu yüzden de avantajlı oluyor.” diyerek fiyatların yüksek olması sebebiyle diğer satıcıların da çok fazla talep etmediklerini ifade etti.

Kâr getirmiyor!
Satışların maliyeti karşıladığını ancak çok fazla bir kâr getirmediğini belirten satıcı Ufuk Günay ise, “Kirmit fiyatları şuan biraz yüksek. Mantarlar biraz yağmur yağdıktan sonra normal çıktı ama ardından yine güneş olunca tekrar yanmaya başladı. Fındık mantarı olsun, tavuk mantarı olsun pek ürün olmadığından şu an mantarın durumu sıkıntılı. Bu yüzden fiyatlar pahalı, hal böyle olunca da satışlar zayıflıyor tabii. Fındığın fiyatlarının düşük olması elbette bizim satışlarımıza da yansıyor. Geçen yılla kıyaslandığında mantar satışları hemen hemen aynı durumda seyrediyor. O zaman da zaten fazla mantar çıkmamıştı. Fiyatları da geçen seneyle aynı ama şu an havalar güneşli gittiği için önceki yıldan belki biraz daha pahalı konuma gelebilir. Şu an için emeğimizi karşıladığını söyleyebilirim ancak çok fazla bir kar oranı elde edemiyoruz elbette. Biz de çok pahalı alıyoruz, aşağı yukarı 200 kilometre yoldan getirttiğimiz için nakliye masraflarımız da oluyor. Köylülere toplattırıyoruz, oradan gidip biz alıyoruz.” şeklinde konuştu. Ordu Yorum/Yasemin Kuzu
Editör: Haber Merkezi