Modi Turizm işletmecisi Mahmut Özel, bütün dünyada olduğu gibi pandemi döneminde turizm sektöründe de düşüş yaşandığını belirterek, işlerinin yeni yeni normale döndüğünü söyledi.

Kültür turu yapan sektörlerin ilkbahar ve yaz döneminde en yoğun turlarını gerçekleştirdiğini belirten Özel; pandemi döneminde yaşadıklarını şöyle anlattı: “ 2020’nin ilkbaharına hazırlandığımız sırada mart ayında pandeminin patlak vermesiyle beraber, doğal olarak bütün turlar iptal oldu. Nisan ayının 15’inden sonra kişi sayısında azalma oldu. Azalma oldu derken devletin verdiği katkılarla öncelikle personel sayısında azalmaya gidildi, işten çıkarılmadan devam edildi. Sonra da bütün sektörler durduğu için yasakların devam etmesi, seyahatlerin durmasından dolayı iş yerlerinin açık kalmasının bir mantığı kalmadı. Sonrasında 2021 yılının mayıs ayına kadar durum bu şekilde devam etti. 2021 yılının mayıs ayında biz iş yerimizi açtığımızda ufak tefek seyahat yasaklarının kalktığında otobüs yolculuklarında koltuk sayılarında yarı yarıya gibi uygulamalara izin verildiği sırada ufak tefek turlar oldu. Kovid önlemleri kapsamında, kanun çerçevesinde biz bu turları gerçekleştirdik. Böylelikle ufak tefek sektöre dönmeye başladık. 2021’in sonbaharında hareket bir tık daha fazlalaşmaya başladı. Uçaklarda kullanılmaya başladı, dünya normal seyrine dönmeye başladı. 2021’in sonbaharına doğru kapanmadı ama rölantede gitti işler. 2022’nin ilk baharında yani mart ayında insanların iki yıldır evlerinde tıkılı kalıp bunalmasından dolayı insanlar dışarı çıkmak istedi, işler güzelleşmeye başladı. Bunların ilk ayağı turlar oldu, bireysel gezilerden çok daha uyguna gelmesi insanları cezbetti. Tam işler düzeldi derken bu seferde Rusya-Ukrayna savaşı patlak verdi. Artan gıda fiyatlarından dolayı enerji sektöründe de artışlar meydana geldi. Bundan dolayı dünyada ve ülkemizde petrol fiyatları arttı ve buda ekonomimizi kötü bir şekilde etkiledi. Pandemi ekonomimizi etkilemişken bide bunun olması işler sekteye uğrattı. Buna rağmen mayıs-haziran aylarında normal sezonların üçte biri kadar turlarımızı yapabildik.”          

Yayla yolları düzeltilmeli!

Kültür turizmine ağırlık verdiklerini ifade eden Özel; “Ordu’da turizm deyince daha doğrusu Karadeniz’de turizm deyince aklımıza Trabzon, Rize gelir. PR’ı yapılmış AYDER Yaylası, Sümela Manastırı gibi yerlerin altyapısı daha iyi olduğu için bizden daha öndeler. Bizde de Çambaşı ve Perşembe Yaylaları gibi artılarımız var ama maalesef yollarının kötü olması sorun, yollarının en kısa sürede düzeltilmesini temenni ediyorum. Turizm deyince ilk akla kültür turizmi geliyor. Yaptığımız işlerden dolayı buna daha çok yöneliyoruz.” diye konuştu.

Artılarımız çok!

Ordu’nun turizm alanında birçok artısı olduğuna değinen Özel; “Örnek olarak teleferiğimiz var, teleferik önemli bir artı. Bursa’ya gittiğinizde yıllarca teleferikten bahsedilir. Yine pandemiye denk gelen Kuzey Yıldızı dizisinde Ordu’nun yaylaları tanıtıldı. Ordu’da açılan kayak merkezi var, Türkiye’deki denize en yakın kayak merkezi olma unvanını taşıyor. Bir kayak merkezimiz var ve kayak merkezimizin ve yaylalarımızın çok güzel tanıtımı yapıldı. İnsanlar burası neresi güzelmiş bakalım gelelim diyeceğine pandemi patladı.

Tesisleşmeyle alakalı tabi ki yeni yerler açıldı dediğim gibi Boztepe’de yeni yerler açıldı, cazibe merkezi şu anda ve sürekli gelişiyor. Hem alışveriş alanları hem restoranları hem ulaşım alanında büyük otobüslerin Boztepe’ye çıkması çok önemli bir konu bizim için turizm için. Tabi Menderesler var Türkiye’de tek olma özelliğine sahip Aybastı Yaylasında. Doğal bir güzellik yine aynı zamanda göl var Aybastı’da, Gölköy’de Ulugöl , Uzungöl bir değerse Ulugöl’de Gölköy’de bir değerdir. Ulugöl nispeten altyapısı daha bitmiş bir mesire yeri ama orada da daha fazla tesisleşme olursa insanların ilgisini daha fazla çekebilir.” Diye konuştu.

Ordu’nun adı çok anılacak!

Özel; “Yason Burnu bu sene yapılan dokunuşlarla gayet güzel bir hale geldi.  Şelaleler şehri Ordu diye bir çalışma yapıldı geçen yıllar içinde.  Kısacası biz dünyayla güzellikleri paylaşmaya hazırız. Gerisi hem Ordu’daki yetkililerin hem de sivil toplum kuruluşlarının görevi olduğuna inanıyorum. Örnek Vosvos Şenliği olacak , Ordu için çok büyük bir tanıtım . Unutulmaya başlanmıştı ama bu yıl yeniden canlanacak inşallah. Ordu’nun adı hem yerel medyada ve ulusal medyada birçok kez anılacaktır ve reklamımız olacaktır diye düşünüyorum. “ dedi. Ordu Yorum/Celal Demetgül

Editör: Haber Merkezi