Yakın geçmişte yaşanılan 17 Ağustos 1999 Marmara depreminde sağlıksız ve denetimsiz yapıların yarattığı yıkımı en acı bir şekilde yaşayan ülke olarak yapıların denetimsizliğini önlemek amacıyla ortaya çıkan yapı denetim sisteminin önemini belirten Güzelyalı Yapı Denetim’in kurucusu Engin Türkeli, “Ülkemizin deprem kuşağında olması bu yapılaşmanın depreme dayanıklı, sağlıklı ve güvenli olması insanlarımızın daha mutlu ve huzurlu yaşaması bizlerin vazgeçilmezi olmalıdır. Gelişmiş toplum olmak, yaşam alanları ve yaşam tarzları ile bire bir ilişkilidir. Bu bağlamda yaşanılabilir modern yaşam alanları ve müreffeh bir toplum yaratmak için mühendislik ve mimarlık hizmetlerinin daha etkin olarak devreye girmesi çok önemli bir kriterdir. Yapıların depreme dayanıklı, sağlam ve denetimli olmasını sağlamak amacıyla kurulan yapı denetim sistemi ülkemizde 10 Temmuz 2000 tarihinde yürürlüğe giren 595 sayılı K.H.Kararname ile fiilen yürürlüğe girmiştir. İlk olarak büyük illerimiz ve 1. Derece deprem kuşağında olan 19 ilde başlayan yapı denetim sistemi uygulaması 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren 81 ilde yaygınlaştırılmıştır.” dedi.

 

Yapı denetimi şart!


“Ülkemizin kanayan yaralarından en önemlilerinden birisi sağlıksız ve denetimsiz yapılardır.” diyen Türkeli, “Ülkemizin deprem kuşağında bulunması Yapı Denetim Kanununun ne kadar önemli olduğunu gözler önüne sermektedir. İşte tam burada yapıların denetlenerek sağlıklı ve güvenli yapıların oluşması kavramı değer kazanmaktadır. İlk iş olarak yapıların projelerinin özellikle statik hesap ve raporların deprem ve diğer yönetmenliklere uygun olması, yapı arsalarının zemin etütlerinin yapılması, yapım esnasında deney ve analizlerin yapılması, kullanılacak malzemelerin teknik şartname ve standartlara uygun olması gibi kriterlerin denetlenmesi olmazsa olmazlardır. Tüm bu kriterlerin yerine getirilip getirilmediğinin denetimini yapmak, yapılan işlerin doğruluğunun sorumluluğunu almak, yapıların sağlamlığı yanında, çalışanlarında can ve mal güvenliğin sağlanmasını denetlemek bizlerin asli görevidir.

Yapıların sağlam ve güvenli yaşam ortamı oluşturması,  çevreye ve doğaya zarar vermeden tesis edilerek huzurlu bir yaşam sağlanmasına vesile olmak, bu konuda gerekli hassasiyeti göstererek ülkemize hizmet etmek firmamızın ana ve temel ilkesidir.” şeklinde konuştu. Ordu Yorum/Elif Yazıcı

Editör: Haber Merkezi