Toplu sözleşmede anlaşma sağlanamaması ve 9 işçinin işten atılması sonucu 2 Şubat 2023 tarihinde Ordu Çaybaşı Belediyesi’nde başlatılan greve ziyaretçi desteği bu kez Belediye İş Sendikası Genel Merkez yöneticilerinin de katıldığı kitlesel destekle oldu. İşçileri destek ziyaretine Belediye İş Sendikası Genel Başkan Yardımcıları Bayram Özkan ve İsmail Duman, Çorum, Samsun, Tokat, Giresun, Trabzon, Rize Şube başkan ve yöneticileri, Türk İş’e bağlı Samsun Koop İş, Yol İş, Şeker İş ve Türk iş Bölge başkanları, CHP, Emek Partisi ve İyi Parti başkan ve yöneticileri katıldı.

Grev çadırının bulunduğu alana yürüyüş yaparak sloganlarla gelen ziyaretçileri işçiler ve Belediye İş Ordu Şube başkanı Kadir Altun ve işçiler karşıladı.

Ziyarette konukların konuşmalarından sonra süreç hakkında bilgi veren Belediye İş Sendikası Ordu Şube Başkanı Kadir Altun şunları söyledi:

“ÇAYBEL'de çalışan üyelerimizin, aileleri, çocukları aşı, ekmeği için verdiği hak arama mücadelesi 48. gününe girdi. Sendikamız toplu sözleşme sürecinde, yasaların verdiği hak ve yetkiyle, üyelerimizin anasının ak sütü kadar helal olan, çalışma ve yaşama koşulları, ücret talepleri, Çaybaşı Belediyesi yöneticilerinin baskı ve tehdidine maruz kalmıştır. Çaybaşı halkı seçimlerde belediye yönetimine belli bir süre, yasalar çerçevesinde Çaybaşı’nı yönetme yetkisi verdi.Onlar bu yetkiyi halka hizmet etmek için değil,  kendilerini her şeyin üzerinde görerek, insani ilişkilerin, yasaların üstünde görerek; kibirle, hakkaniyete aykırı bir şekilde baskıyla, faşizan bir anlayışla kullandılar. Kullanmaya da devam ediyorlar.” dedi.

Baskılara boyun eğmeyiz

Başkan Altun, belediye yönetiminin baskı uyguladığını dile getirerek, “Belediye yönetimi, sendikamızın, üyelerimizin yasaların kendisine verdiği hak mücadelesini, işverene karşı yapılan bir hakaret, bir inatlaşma, bir er meydanı mücadelesi bir güç gösterisi olarak görüyorlar. Böyle bir anlayış, demokrasiyle bağdaşmaz. Böyle bir anlayışın demokraside yeri yoktur. Böyle bir anlayış, güç zehirlenmesi yaşayan, kibri, egoları, aklın önüne geçmiş, “ben ne dersem odur, ben ne verirsem onunla yetinirsiniz, karşı çıkanı ezerim, işten atarım” diyen ilkel bir anlayıştır. Nitekim, ne yasal, ne insani, ne de ahlaki olan bu ilkel, baskıcı anlayış, "yangına körükle giderek" yasal olarak, hakkını hukukunu alın terinin karşılığını arayan 9 üyemizi 27 Ocak 2023’te, işten çıkartarak zirve yapmıştır.” dedi.

Hakkımızdan vaz geçmeyiz

Sayın başkan ve çevresindeki üç beş akıl hocası, evrensel değerlere sığmayan, haksızca hukuksuzca yapılan alın teriyle geçinen emekçinin aşına, ekmeğine göz diken, bu anlayış, sorunları çözemez. “ diyen Altun, yalnızca işçilerin emeklerinin karşılığını istediklerini belirterek, “Bugün sıkı sıkıya sarılıp, ondan güç alarak baskı yaptığını o koltuklardan inince işten attığınız arkadaşlarımızın, onların ailelerinin, çocuklarının yüzene nasıl bakacaksınız? Onlara ne diyeceksiniz? Şunu çok iyi bilin ki, yarın hiç kimse sizden bir kamyon çakıl aldığını hatırlamayacak. Çaybaşı Belediye Yöneticilerine haftalardır “yanlıştan dönün” diye sesleniyoruz. Buradan bir kez daha sesleniyorum: “Yanlıştan dönmek erdemdir. Yanlışınızdan dönün. Çaybaşı halkının vermiş olduğu yetkiyi, işçilerin üzerinde bir baskı aracı, kudret göstereceğiniz bir araç olarak kullanmayınız. Eğer ki yanlıştan dönmezseniz Helalleşme asla olmayacaktır. Çaybaşı Belediyesi Yöneticileri, sizler kamu yönetimini bir oyun mu sanıyorsunuz, hesap günü çok yakın. Hesaplaşmaya hazır olun. Çaybaşı Belediyesinin sayın yöneticileri, sizlere bir kez daha sesleniyoruz, emekçilerimizin yaşadığı bu mağduriyetin bitmesi için ısrarlı çağrımıza kulak verin, insanların haklarını veriniz. Hepimizin görevi olan asıl işimize Çaybaşı Halkına hizmet etmeye devam edelim. Gelin bu mağduriyeti el birliği ile çözelim.” dedi. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi