Büyükşehir Belediyesi bünyesinde üç yıl önce kurulan Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, büyükbaş ve küçükbaş ile kanatlı hayvancılık alanında 17 proje hayata geçirdi.

Kentteki hayvancılık potansiyelini değerlendirmek, yetiştiricilik faaliyetlerini desteklemek, geliştirmek ve yaygınlaştırmak için gerçekleştirilen projelerin bazıları İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle yürütülüyor.

Koyun yetiştiriciliğinin geliştirilmesi noktasında 15 aile işletmesine tamamı hibe 330 damızlık Bafra koyunu, 3 damızlık işletmesine ise başlangıçta verilen kadar hayvanın 3 yıl içerisinde alınarak yeni işletmelerin kurulmasını sağlayan geri dönüşüm modeli kapsamında 210 Bafra ırkı damızlık koyun verildi.

Kaz yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak ve geliştirmek için de 40 aile işletmesine 4 bin Mast ırkı damızlık kaz dağıtıldı. Damızlık kazlardan 3 yıl içerisinde yaklaşık 200 bin yumurta alan yetiştiriciler, yumurta, civciv ve etlik kaz satışı yaparak gelir sağladı.

Keçi Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması Projesi çerçevesinde 11 yetiştiriciye et ve süt verimi yüksek toplam 221 damızlık Halep keçisi verildi. Hayvan sayısı 450'ye yükseltilen proje sayesinde yetiştiriciler, keçi sütü ve peynirinin satışıyla kazanç elde ediyor.

Manda Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırılması ve Geliştirilmesi Projesi doğrultusunda 16 aile işletmesine 64 damızlık manda dağıtıldı. Manda sütü ve manda yoğurdu satışıyla gelir sağlayan üreticilerin hayvan sayısı 150'ye yükseldi.

Korgan ilçesindeki 50 üreticiye ise meradan yararlanma kabiliyeti ve süt kalitesiyle bilinen 300 Jersey ırkı damızlık süt sığırı desteklemesi yapıldı.

Ordu İli Yumurta Üreticileri Birliği iş birliğinde yürütülen Organik Tavukçuluğun Desteklenmesi Projesi kapsamında 10 bin Lohman Brown ırkı civciv yetiştirilerek organik sertifikası bulunan yumurta üreticilerine verildi. Ayrıca birliğe verilen desteklerle Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığıyla organik yumurta pazar ağının genişletilmesi sağlandı. AA

Editör: Haber Merkezi