Dün ve bugün iş bırakan hekimler adına konuşan Op. Dr. Çağlar Yıldırım, “Sağlık hizmeti veren bu yapılardan çıkıyoruz. Sistemin beyni ve kalbi hizmet vermeyince geride kalan personelin vatandaşımıza sağlık hizmeti üretemediğini tüm toplumun görmesini bekliyoruz. Bizler sağlık çalışanı değiliz. Bizler hekimiz. Bizleri sağlık çalışanı olarak sınıflamaya çalışan her kim var ise bilsin ki biz bu sınıflamayı kabul etmiyoruz. Nasıl ki hakim savcıya adliye çalışanı denmiyor ise bize de sağlık çalışanı denemez. Sayın vatandaşlarımız iki gün boyunca yapılacak olan eylemleri hekimler sadece kendileri için yapmıyorlar. Siz sayın vatandaşlarımızın dünya standartında hizmet alabilmeniz için de yapıyor.” Dedi.
Gelişmiş ülkelerde bir hastaya 20 dakikada muayene süresi ayrılır iken ülkemizde bu sürenin 5 ila 10 dakikada olmasına değinen Yıldırım; “Bizler kadar sizlerin de karşı çıkmasını bekliyoruz. Siz sayın vatandaşlarımıza en az 20 dakika ayıralım ki hak ettiğiniz şekilde hakkıyla biz hekimlerden sağlık hizmeti alınız. Diş hekimleri ve hekimlerimizin MHRS üzerinden hasta bakması sınırlandırılmalı ki her hastaya hak ettiği şekilde en üst düzeyde hizmet verebilsin. İdarelerin hekimlerimize ve diş hekimlerimize sınırsız hasta bakması yönünde baskı yapmamasını istiyoruz.” Diye konuştu.
“Can güvenliğimiz sağlansın”
“Can güvenliğimizin sağlanmasını istiyoruz” diyen Yıldırım şöyle devam etti. “Alış veriş merkezlerine, adliyelere ,sağlık müdürlüklerine ,vergi dairelerine nasıl ki güvenlik araması ile giriliyor ise sağlık kuruluşlarına da güvenlik araması yapılarak girilmesini istiyoruz. Sağlık kuruluşunda bıçaklanarak silah ile vurularak öldürülmek istemiyoruz. Temel maaşımızın ve emekli maaşlarımızın en az kıdemli hakim ve savcılar, askeri hekimler kadar olmasını istiyoruz. Mevzuat ile stratejik personel olarak kabul edilen hekimler ve diş hekimleri için Asker, hakim savcı ve öğretmenler gibi mesleğimize özgü hekimlik kanunu çıkarılmasını istiyoruz. Sağlık mahkemeleri kurularak tıbbi davaların bu mahkemelerde uzmanlaşmış hakimlerce görülmesini istiyoruz. Milyon liralara ulaşan tazminat davalarına muhatap olmak istemiyoruz. Nöbette yanımızda ki sekreterimizden saat başına %40 daha az nöbet ücret almamak istiyoruz. Her konuda aldığımız meşakkatli eğitime yakışır ücretlendirme istiyoruz.”
“Alkışların bir kısmını iade ediyoruz”
Hekimlerin bu sebeplerden dolayı yurt dışına gitmeyi tercih ettiğini belirten Yıldırım; “Bu sistemin taleplerimiz yönünde düzeltilmeden devam etmesi durumunda Hekimler geçinebilmek için mesleğini yurt dışında veya özel sektöre icraa etme zorunda kalacağı aşikar olup vatandaşlarımızın bırakın ameliyat olmayı bir ağrı kesici yazdıracak kamuda hekim bulamayacağı günlerin gelmesini istemiyoruz. Covid pandemi döneminde balkonlardan pencerelerden sokaklardan alkışlanan hekimlere hakkınız ödenmez dendiğini unutmuyoruz. Gerçekten de hakkımız ödenmediği için bizler tarafımıza verilen milyonlarca alkışın bir kısmını burada alkışlarımız ile geri iade ediyoruz.” Diye konuştu. Haber Merkezi