Eczacı Umut Tepe, pandemi süreci içerisinde ilk pandemi başladığı zamanla şuandaki zaman arasında olaya yaklaşımla alakalı insanlarda çok değişim olduğunu belirterek, “İlk başta pandemi nedir olgusu insanlarda çok farklı algılandığı için çevreden duyumlarla veya gördükleriyle panikle biraz hareketle kendilerine göre önlem alındı, bilinçli ve bilinçsiz bir şekilde ama aslında bana sorarsanız bu ilk zamanda alınan önlemler, şuan ki önlemlere göre çok daha iyi çünkü biz insanoğlu zamanla her şeye alışıyoruz, pandemiye alışma süreci içindeyiz şuan, maske takıyoruz takmaya çalışıyoruz yine takmayanlar, önemsemeyenler çok var.

Hastalık biraz küçümsenmiş gibi gözlemliyorum. İnsanın yakınının canı yanana kadar daha iyi anlıyorlar bu hastalığı veya zorlu bir süreç atlattığı zaman yani şunu demek istiyorum ilk dönem ki dikkatimiz şuan hiç yok, ilk dönem herkes daha tedbirli, birbirinden korunaklı, kalabalık ortamlarda bulunmuyorlardı. Dezenfektanların kullanımı bile bu önlemde bu kapsamda azaldı. Önceden eczaneye girenlerden 10 kişiden 9'u dezenfektan nerede deyip dezenfektana ihtiyaç duyuyordu, kredi kartını verirken, para verirken alırken insanlar çekiniyordu şimdi bunların hiçbirine pek uyulmuyor.’’ şeklinde konuştu.

Vitamin, aspirin gibi ilaçlar bu süreçte iyi gelindiğini, pandemi sürecinde bu ilaçların çok satıldığını belirten Tepe, “Bununla ilgili televizyonda olsun basında olsun yayınlar yapıldı, aslında temel konunun insan bağışıklığı üzerinde yer aldığı buna göre de tedavide kullanılan bazı ilaçların bu yönde olumlu etki sağladığı söylendi. Ama tabi ki bizim toplumumuzda şeyde var, buna iyi geliyor şuna iyi geliyor mantığı ile hareket edilen çok büyük bir bilgi kirliliği olduğu için bu anlamda da gerekli, gereksiz tabi ki ürünler kullanıldı. Ama kullanılması gereken ürünlerde vardı bunun yanında en azından bağışıklık sistemimizi destekleyecek veya tedaviye yardımcı olabilecek tarzında ürünler vardı. Tabi bizimde eczane olarak gıda takviyesi konusunda, vitaminler konusunda satışımız baya bir arttı.’’ Dedi. 

 Eczacı Halim Öztürk, pandemi süreci içerisinde zor bir dönem yaşadıklarını belirterek, ‘’İlaçlara ulaşımda, maske ve dezenfektan ulaşımında sıkıntısı yaşadık. Yoğun ve zor bir dönem geçti. Çalışmak zorunda kaldık, çoğu yer tatildi. Biz hep çalıştık,  biraz atlattık diye düşünüyorum bu zorlu süreci, ilk başlarda tabi ki sosyal mesafeye uyulmadı biz insanlara dedik ama dinlemediler, sonradan insanlar bilinçli olmaya başladı, virüsün artmasıyla daha iyi önlemler alındı. Bu süreç içerisinde maske bulamıyorduk, tanesi 4 liradan 5 liradan maske sattık. Ama şuanda rahatız bu konuda ulaşabiliyoruz fiyatlar da uygun.” diye konuştu.

Öztürk de vitamin, aspirin gibi ilaçlar bu süreçte iyi geldiğini, pandemi sürecinde bu ilaçların çok satıldığını, bağışıklığı güçlendirmek için onlarında önerdiğini hatta kendisinin de kullandığını söyledi. Ordu Yorum/Neşe Altaş

 

 

 

Editör: Haber Merkezi