Poyraz yaptığı açıklamada, “Ekonomik kriz altında işçi ve emekçiler sürekli yoksullaşırken işçiler için toplu sözleşmeler önemli bir dönemi kapsıyor. Krizin yükü işçilerin omuzlarına yıkılırken işçiler, ek zam talebinde bulunuyor ancak Ordu Büyükşehir Belediyesi’nde yetersiz olan toplu sözleşme hakları bile ödenmiyor. Toplu sözleşmeden kaynaklanan haklar mühendislere verilirken işçilere verilmiyor. İşçilerin haklarına dokunmayın.” dedi.

Hak gaspı var

Poyraz işçilerin haklarının verilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Yapılan toplu sözleşmede ücretlere yapılan zam Ocak 2022 ayında alınan ücret üzerinden olması gerekirken işveren Aralık 2021 ücreti üzerinde hesap yaparak işçilerin ücretini ödüyor. Bu yöntemle işçilerin ücretinden 1000-1500TL arasında bir kesinti yapılmış oluyor. Aslında bunun adı hak gaspıdır. Hizmet İş ile OBB arasında yapılan sözleşmenin içeriğine bakıldığında zaten yetersiz bir artış var. Yaşanan ekonomik krizin yükü işçilerin sırtına yükleniyor. Bu yetmezmiş gibi kurnazlık yapılarak ücretler eksik ödeniyor. Bu kabul edilemez. İşçilerin haklarının ödenmesi için ne gerekirse yapacağız. İşçilerin tepkilerini işveren de sendika da görmeli, mağduriyeti bir an önce gidermelidir.” dedi.

Sosyal haklar da yetersiz

Toplu sözleşmede asgari ücrette yapılan artışın hesaba dahil edilmemesi gerektiğini vurgulayan Poyraz, “Özellikle 2022 başladıktan sonra yapılan toplu sözleşmelerde asgari ücrette yapılan yasal artışlar da toplu sözleşme artışıymış pazarlanarak algı operasyonu yapılmaktadır. Toplu sözleşme metninde yemek yardımı 15 TL. Bu parayla öğleyin neler yenilir acaba? Çocuk yardımı 35TL. Bu, çocuklara kaç günlük harçlık olur, birileri hesap yapar artık.  Yakacak yardımı 45TL. Bunu yıllık olarak değerlendirirsek toplamda 540TL eder. Bu parayla doğalgaz zamlarına karşı önlem alındığı iddia edilir mi? Öğrenci için yılda bir kez 250-350TL arası yardım. Defter, kalem almaya yeter mi hesap bilen yapsın. Bayram harçlığı ise 110TL. Bayramda, baba-anne çocuğuna bunun fazlasını vermek zorunda. Evlenme parası 200TL. Bu düğüne gittiğinizde bir arkadaş olarak yapılacak yardım bile değil. Doğal afet, sel, yangın olursa işçiye 1.000TL yardım verilecekmiş. Hiç verilmese daha iyi. Evi yananla dalga geçer gibi. Ölüm yardımı bölümünde işçinin iş kazası nedeniyle (iş cinayeti) ölümü üzerine mirasçısına 8.500TL ödenecekmiş. Buna ne demeli?” dedi. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi