Op. Dr. Yılmaz, 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü nedeniyle uyarılarda bulundu. Yenidoğan işitme tarama programının ülkemizde ve diğer tüm gelişmekte olan ve gelişmiş ülkelerde rutin olarak her yenidoğan çocuğa yapıldığını vurgulayan Op. Dr. Yılmaz, şu bilgileri paylaştı:

“İşitmek ve öğrenmek her çocuğun temek hakkıdır. Yenidoğan bebeklerin işitme taramasının yapılması, bir işitme sorununun erken teşhis edilerek tedavisinin planlanmasına imkân vererek çocuğun yaşıtlarından geri kalmaması için büyük önem taşımaktadır. Tarama testleri kabaca iki ayrı basamak halinde değerlendirilebilir. İlk basamakta hedef, hastane doğumlarında taburculuk öncesi bu testi tamamlamaktır.”

Erken teşhis önemli

Erken dönemde işitme kaybı tanısının koyulmasının önemine değinen Op. Dr. Yılmaz, “İşitme kaybı tanısı koyulan çocuklarda tanı koyulduktan sonra kaybın şekli, nedeni ve derecesine göre ilaçlar, işitme cihazları ve bazı özel durumlarda biyonik kulak ameliyatları ile çocuk tedavi edilir. Erken teşhis en önemli kriterdir.” diyerek sözlerini noktaladı. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi