20. dönem MHP Ordu milletvekili ve 27. dönem İYİ Parti 1. sıra Ordu Milletvekili adayı Opr. Dr. Yener Yıldırım, seçim çalışmaları kapsamında Ordu’yu karış karış dolaştıklarını ve Ordu’ya dair vatandaşların sorunlarını dinlediklerini belirtti. Ordu’da ıstırap çok büyük diyen Yıldırım, çiftçilerin fındıkla ilgili yaşadığı sıkıntılara değinerek, “Ordu’da özellikle 2 konudan dolayı yakınılıyor. Bunun birincisi herkesin bildiği üzere fındık konusu. Fındık fiyatının belirsizliği 2017 yılının Ekim ayından bu yana sürüyor. Bu belirsizlik içerisinde fındık fiyatının hep 9 lira civarında seyretmesi de insanları bezdirmiş ve kahretmeye başlamıştır. Süreçle birlikte de fındık mahsulü vatandaşlarımız için geçim kaynağından çok külfet haline gelmeye başlamıştır. İktidarın da bu konuda hiçbir açıklama yapmaması kamuoyunda büyük bir infiale neden olmuştur. Sayın Muharrem İnce, 15 lira civarında bir fiyat açıklamıştı, Sayın Genel Başkanımız da Ordu’da gerçekleştireceği mitingde İYİ Parti’nin fındık politikasıyla ilgili ayrıntılı bilgilendirme yapacak. Mustafa Kemal Atatürk’ün, 1937‘de bir meclis konuşmasında verdiği direktifle üretici birlikleri kurulmuştu. Bunlardan biri de Fiskobirlik’tir. Fakat AKP iktidarıyla birlikte bu üretici birlikleri yok hükmünde oldu. TMO’yu devreye sokmuşlardı o da devre dışı kaldı. Şu anda İtalyan firması olan Ferrero, Karadeniz’de egemen hale geldi. Bu egemenliği bir şekilde bitirmek lazım. Birlikler, üreticiye bir şekilde sahip çıkarak arz talep dengesini sağlamazsa piyasa değerleriyle fındık, hep külfet olmaya devam edecek. İYİ Parti fındığı stratejik bir ürün olarak kabul ediyor. Eğer Cumhurbaşkanı Meral Akşener olur ise, Fındık Kanunu çıkartılarak milli stratejik ürün olarak ilan edilecek. Ardından derhal birlikler kurulacak ve dünyadaki fındığın yüzde 75’ini üreten ülke olarak fiyatını dengeleyebilecek, istediği rakama ulaşacaktır. Dünya piyasası fındıktan milyarlarca dolar para kazanıyor. Biz, yüzde 75’ini temin eden ülke olmamıza rağmen ihracatıyla birlikte fındıktan kazandığımız para en fazla 2 milyar 850 milyon lira civarındadır. Ferrero sadece Nutella’dan 11 milyar dolar para kazanıyor. Bir gün artı değerlerini ülkemizde bırakabilirsek fındığın sanayi ürünü olarak değerlendirilebilmesi için, Ordu’da bir fındık organize sanayisi kurabilirsek, Sagra’nın yaptığı gibi markalaştırabilirsek fındığı hak ettiği konuma çıkarabiliriz. Fındık ürünlerinin üretildiği, hem çikolataların hem şekerlerinin ülke içinde temin edilip değerlendirildiği fındık organize sanayi bölgesi kurup bunu da devlet olarak destekleyerek artık markalarımızı oluşturabilmeyi istiyoruz.” şeklinde konuştu.

 

Fındığa alternatif gerek!


Fındığın alternatiflerinin de Ordu’da mutlaka harekete geçirilmesi gerektiğini belirten Yıldırım, en önemli alternatifin ise hayvancılık olduğunu vurguladı. Yıldırım, Ordu coğrafyasına en uygun hayvancılığın koyunculuk olduğunu düşündüklerini ve buradan yola çıkarak da koyunculuğun teşviki için gerekli devlet desteğini sağlayacaklarını belirtirken şunları kaydetti: “Çünkü Ordu, meraları ve yaylaları ile birlikte 600 bin kadar koyun besleme kapasitesine sahip. Bu, boşalan köylerin tekrar hareketlendirilmesi ve bu meraların artı değerlerini zenginleşme yönünde kullanılmasının gerekmesi demek. Entegre süt tesisleri, entegre et tesisleri demek. Bunun yanı sıra, Türkiye’de arıcılıkta il olarak zirve konumda olmasına rağmen Ordu’daki arıcılar kan ağlıyor. Dertleri var, borçları var, şeker alamıyor, diğer harcamalarını yapamıyor; tamamen bankaların kıskacı altına girdi. Bu dar gelirli insanların dertlerini çözmek için de Sayın Genel Başkanımız, icraya düşmüş ve haciz işlemi gören bütün üreticilerin, dar gelirlilerin, fakir fukaranın ve şehit yakınlarının bütün borçlarının devlet tarafından satın alınarak silinmesi yönünde adımlar atacak.” dedi. Üniversitelerin öğrenci dışı eğitimleri de gözetmesi gerektiğini ifade eden Yıldırım, “Ordu Üniversitesi’nde Ziraat Fakültesi, çiftçi eğitimi, tarımla uğraşan insanların eğitimini vererek AR-GE çalışmasını yapması lazım. Üniversitelerin görevi 30 öğrenci yetiştirmek değil, çiftçiyi de eğitmektir.”

 

“Baba harçlığından kurtaracağız”


Gençlerle ilgili olarak ise iş temini ve istihdam ıslahı sağlayacaklarını söyleyen Yener Yıldırım, istihdam sağlanmasının öncesinde de iş bulma süresi boyunca 500 liraya kadar maaş bağlanacağını ifade ederek “Baba harçlığından onları kurtaracağız.” dedi. Yıldırım, “İYİ Parti’yle birlikte Türkiye, akılla, bilimle ve teknolojiyle buluşacak, sonrasında da katma değerler ile ülkemiz üretmeye devam ederek zenginleşecek. Bu coğrafyada biz huzurlu ve güvenli yaşamak istiyoruz. Bu coğrafyadaki insanlar doğduğu yerde yaşam sürdürmek istiyor, o nedenle Ordu insanını burada mutlu etmek için biz de Ordu milletvekili adayları olarak var gücümüzle çalışacağız. Orduluyla birlikte, Ordu’da çözümün bir parçası olacağız. İYİ Parti iktidarında; Ordu kazanacak, Türkiye kazanacak. Bizim ‘Yüzünü Güneşe Dön Türkiye’ sloganımızdaki o güneş, 19 Mayıs 1919’da Samsun’da Mustafa Kemal Atatürk’le doğan güneştir. Yüzümüzü o güneşe dönersek, Türkiye çağdaş ülkeler seviyesine ulaşacak, medeniyette hak ettiği yeri alacaktır.” diye konuştu.

 

Ulaşım çözülmeli!


Ordu’nun yatırım için uluslararası bir limana ve raylı ulaşım yoluna ihtiyaç duyduğunun altını çizen Opr. Dr. Yıldırım, son olarak da şunları aktardı: “Samsun’daki raylı sistemi mutlaka bir şekilde Sarp’a kadar taşıyarak Ordu da başta olmak üzeri bu güzergâh ağının oluşturulması ve vatandaşların hak ettiği konfora kavuşması sağlanmalıdır. Ordu’nun ulaşım problemini çözemezsek buraya yatırımı da yatırımcıyı da getiremeyiz. Ordu’ya raylı sistem ve kurvaziyer liman gerekli. Bu liman merkezde de, Fatsa’da ya da Ünye’de olabilir ama mutlaka liman projesinin hayata geçirilmesi gerekiyor.” 
Ordu Yorum/Yasemin Kuzu/özel

Editör: Haber Merkezi