Ordu’da gerçekleştirilen İstihdam Buluşması etkinliğinde; İŞKUR ve SGK teşvikleri, sigorta primleri borç yapılandırması, mesleki eğitim ve beceri geliştirme işbirliği lansmanı yapılarak, istihdam işbirliği protokolü imzalandı.

 

Ordu İstihdam Buluşması etkinliğinde gerçekleştirilen konuşmalarda; İŞKUR olarak verilen eğitim ve teşvikler ile 4 yıl içerisinde Ordu’nun 6.2 oranındaki işsizlik oranının 3.6’ya çekildiğini söyleyen İŞKUR Ordu İl Müdürü İsa Kaymak, bundan sonra da aynı performansla devam edeceklerini ifade ederken, sözü İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya’ya bıraktı. “Bugün burada, yapmamız gerekenleri işverenlerimizle birlikte görüşmek, tartışmak, başarılarımızın ve eksikliklerimizin farkına vardıktan sonra daha neler yapabiliriz noktasındaki fikirlerimizi paylaşmak üzere Türkiye’nin 81 ilinde yürüttüğümüz İstihdam Buluşmaları’nın 3’üncüsünü Ordu’da gerçekleştiriyoruz. Türkiye’nin çok önemli illerinden biri iken Ordu’nun son dönemde istihdamda kazandığı başarı da ortadadır. Ordu, hedefleri yüksek olan ve hedeflerinin hep yüksek olması gereken bir ilimiz. Açıkça ifade etmemiz gerekir ki iş gücüne katılım oranı da istihdam oranı da Türkiye ortalamasının üzerinde bir seviyededir. İşsizlik oranı açısından da umuyoruz ki Türkiye’deki standardı göz önüne aldığımızda daha güzel bir noktada olacağız. Burada elbette ki nitelikli bir istihdamdan bahsetmemiz gerekir. İşgücü piyasasına daha fazla katılımdan bahsetmemiz gerekir. Tabii ki nerede istihdama yöneldiğimiz önemli.  Elbette tarım ve tarım ürünleri önemli, hizmet sektörü önemli ama sanayiye yönelmek, imalata yönelmek gerekli. Geleceğin mesleklerine yönelmek zorundayız. Bir ülke kalkınacaksa ancak özel sektörünü güçlendirmekle bunu başarır. Onun için özel sektörü ve girişimciyi esas alan yaklaşımları benimsiyoruz. Türkiye 500 milyarlık bir ihracatı gerçekleştirecekse bunu kamu eliyle değil özel sektör eliyle başarabilecektir. Ordu da bu noktada potansiyeli yüksek olan bir ilimiz.” ifadelerini kullandı.

 

Kadınlara kreş desteği!

Uzunkaya, önlerindeki en büyük hedefin kadınların iş yaşamında daha etkin rol almasını sağlayabilmek olduğunu belirtirken, “Eğer iş gücü piyasasında etkin rol ve yer almak istiyorsanız, o zaman sizin de mutlaka kadınların ve gençlerin iş gücü piyasasında etkin olarak yer almasını sağlamanız lazım. Son 10 yıla baktığımız zaman, kadınların iş gücüne katılım oranı 10.4 artıyor, gençlerimizin oranı ise yüzde 7’lerde artıyor. Hedef kitleyi; özellikle sanayiye, imalata, bilişime, geleceğin mesleklerine yönelik olarak genç istihdamını ve kadın istihdamını esas alan, uzun süreli işsizlerin istihdamını, engellilerin istihdamını hedeflerinin odağına yerleştiren bir çalışmayı hep birlikte gerçekleştirdik. Artık 2019 yılı istihdam teşviklerini ortaya koyma ve yürütme zamanı. Kadınlarımızın daha fazla iş gücü piyasasında yer alabilmesi amacıyla, yaptığımız teşviklerimiz içerisinde sanayiye, kendisini eğitecek ve iş gücü sağlayacak meslek edindirme kurslarımıza katılan kadınlarımız için, çocukları ile iş arasında tercih yapmak zorunda kalmasının önüne geçebilmek amacıyla kreş desteği sağlayacağız.” dedi.

 

“Ordu kadınları piyasanın gerçek aktörleridir!”

İŞKUR Genel Müdürü Uzunkaya, 2002’de Ordu ilinde İŞKUR’un istihdama aracılık ettiği kişi sayısının 47 olduğunu belirterek bugün bu rakamın 9 binler seviyesinde bulunduğunu ifade etti. Bu sayının önümüzdeki yıl itibariyle 12 bin civarı olmasını hedeflediklerini söyleyen Uzunkaya, “Şunu belirtmeliyiz ki Karadeniz kadınları, Ordu’nun kadınları iş gücü piyasasının gerçek aktörleridir. Ordu kadınları kadar iş gücü piyasasında Türkiye kadınlarını da hâkim kılarsak Türkiye ayrı bir noktada olacaktır. Türkiye’de İŞKUR aracılığıyla işe giren kadınların oranı yüzde 30’dur. Ama Ordu’da bu oran, yüzde 42’dir. 2017 oranı ise yüzde 45’tir. Ve biz kadınlarımızı iş gücü piyasasında sadece çalışan olarak değil, müteşebbis olarak da çok daha etkin halde görmek istiyoruz. Kadınların özel ilgi ve himayesine ihtiyacı yok. Onlara yeter ki mani olmayalım. Yeter ki istihdamlarının önündeki engelleri kaldıralım.” diye konuştu.

 

Konuşmalar sonrasında istihdam ve mesleki eğitim, beceri geliştirme protokolü imza töreni yapılırken ardından istihdama katkıda bulunan işveren temsilcilerine teşekkür plaketi verildi.

Programa; Ordu Valisi Seddar Yavuz, AK Parti Ordu Milletvekili Ergun Taşçı, İŞKUR Genel Müdürü Cafer Uzunkaya, Daire Başkanları Aşkın Tören, Volkan Öz ve Faherttin Kaya, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Mehmet Yaşar Günay, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, Ordu Barosu Başkanı Ziver Kahraman, Gençlik ve Spor Hizmetleri İl Müdürü Mustafa Genç, Ordu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır Baş, İŞKUR Ordu İl Müdürü İsa Kaymak ve diğer protokol üyelerinin yanı sıra Ordu’daki ticaret ve sanayi sektörünün işveren temsilcileri katıldı. Ordu Yorum/Yasemin Kuzu

Editör: Haber Merkezi